Gospodarska vozila

Vozniki so pokazali vse svoje znanje

Zveza ZŠAM Slovenije je izvedla že 36. državno prvenstvo poklicnih voznikov, na kateri se je v manevriranju, premagovanju in izogibanju ovir pomerilo 40 tekmovalcev. Najboljši iz Slovenskega državnega prvenstva so se uvrstili na svetovno prvenstvo, ki bo jeseni v Zagrebu.

Zveza ZŠAM Slovenije, ki je tudi uradna nosilka pravic za izvedbo državnega prvenstva poklicnih voznikov v Sloveniji, je letos izvedla že 36. tovrstno tekmovanje. Vozniki, ki volan vrtijo vsak dan in si na ta način služijo svoj kruh, so se pomerili v kategorijah dostavnik do 3,5 tone, tovornjak nad 5 ton, avtobus in tovornjak vlačilec s polpriklopnikom. Ob velikem znanju vrtenja volana so vsi tekmovalci morali opraviti tudi teoretični del poznavanja cestnoprometnih predpisov.

Vsakoletno državno prvenstvo poklicnih voznikov je letos privabilo 40 tekmovalcev, ki so se pomerili v šoferskih spretnostih in se potegovali za mesto v slovenski državni reprezentanci. Kljub deževnemu vremenu je bila proga skrbno pripravljena in ob dobri organizaciji smo bili priče napetim bojem in prijetnemu srečanju poklicnih voznic in voznikov.

Vozniki so tekmovali ekipno in posamezno. Za nastop ekipe v posamezni kategoriji so morali interesenti vnaprej prijaviti tri voznike, rezultat ekipe pa je bil seštevek rezultatov vseh tekmovalcev v ekipi. Število ekip ni bilo omejeno niti po kategoriji niti v celoti. Posamezniki ali ekipe so lahko tekmovali v eni kategoriji. Nastop vseh članov ekip je avtomatsko štel tudi za uvrstitev med posamezniki.

Uspeh na tekmovanju je ocenjevala komisija na podlagi posebej za ta namen sprejetega pravilnika, tako da je za storjene napake pri teoretičnem in praktičnem delu tekmovalcem dodelila kazenske točke. Seštevek kazenskih točk obeh delov tekmovanja je tvoril končni rezultat posameznega tekmovalca v določeni kategoriji. Torej manj kazenskih točk ko je tekmovalec nabral, boljša je bila njegova uvrstitev. Vodja tekmovanja je bil predsednik komisije Branko Praznik.

Tekmovanje je potekalo v izvrstnem vzdušju, med tekmovalci pa sta se za dobro uvrstitev borili tudi dve voznica Nina in Ana, ki prav tako širita dober glas o tem težkem poklicu.

Za lažjo izvedbo tekmovanja so ga z vozili in nagradami podprli Iveco, Krone, BTC Logistični Center, LPP, Kobal Transporti, BB izobraževanje, zahvaljujemo pa se tudi vsem prostovoljcem iz vrst ZŠAM, za pomoč pri organizaciji tekmovanja ter okrepčevalnici Sabahudin Jusić za pogostitev.

 

Najboljši po posameznih kategorijah:

Dostavnik do 3,5 tone:

 1. Arif Melkić
 2. Samir Hajdarević
 3. Miloš Đorđević

Ekipa: Brce I

Tovornjak nad 5 ton:

 1. Andrej Jevševar
 2. Gašper Majal
 3. Dragan Panić

Ekipa: ZŠAM Domžale

Avtobus:

 1. Sebastjan Vadnau
 2. Kuzma Robert
 3. Srečko Djukić

Ekipa: ZŠAM LPP I

Vlačilec s polpriklopnikom:

 1. Žan Kapelar
 2. Nejc Grobelnik
 3. Bojan Grobelnik

Ekipa: Slovenska Bistrica