Gospodarska vozila

Volvo Trucks je pripravljen na elektrifikacijo

Z letošnjim začetkom prodaje treh novih težkih povsem električnih modelov pri Volvo Trucks verjamejo, da je pravi čas za hiter porast elektrifikacije prevozov v težkem cestnem tovornem prometu. Ta pozitivna napoved temelji na zmožnosti Volvovih električnih tovornjakov, da zadovoljijo najrazličnejše prevozne potrebe. V EU bi lahko, na primer, v bližnji prihodnosti elektrificirali skoraj polovico vseh tovornjakov.

Z dodanimi tremi novimi izdelki lahko ponudba električnih tovornih vozil podjetja Volvo Trucks pomembno prispeva k zmanjšanju vpliva cestnega tovornega prometa na podnebje. Veliki nacionalni in mednarodni naročniki prevozov se zelo zanimajo za električna vozila. Zanimanje temelji na njihovih ambicioznih podnebnih ciljih, pa tudi na zahtevah potrošnikov po razogljičenju in čistejših prevozih.

 

Razširitev modelske palete s tremi novimi električnimi tovornjaki

Z začetkom prodaje novih električnih modelov Volvo FH in Volvo FM je elektrificiran prevoz blaga sedaj mogoč ne le v urbanih območjih, temveč tudi na področju regionalnega medkrajevnega prometa. Poleg tega novi električni Volvo FMX prinaša nove možnosti ua tišje in čistejše prevoze v gradbeništvu.

Proizvodnja novih električnih modelov za Evropo se bo začela v drugi polovici leta 2022. Pridružili se bodo modeloma Volvo FL Electric in Volvo FE Electric za mestne prevoze, ki sta za evropski trg v serijski proizvodnji od leta 2019. V Severni Ameriki se je prodaja modela Volvo VNR Electric začela decembra 2020. Z začetkom prodaje novih modelov tovornih vozil ima Volvo Trucks v svojem  izboru šest električnih tovornih vozil za srednje in težke prevoze, s čimer se ponaša z najbolj popolno paleto električnih gospodarskih vozil v panogi.

Pokritje skoraj polovice prevoznih potreb v EU

Z dodatnimi novimi modeli z večjo nosilnostjo, močnejšimi pogonskimi sklopi in dosegom do 300 km lahko paleta električnih modelov družbe Volvo Trucks pokrije okoli 45 % vseh potreb po prevozu blaga, ki se danes opravlja po Evropi.* To omogoča pomemben prispevek k zmanjšanju vpliva tovornega prometa na podnebje, ki po uradnih statističnih podatkih v EU predstavlja okoli 6 % vseh emisij CO2.

Široka ponudba električnih rešitev

Progam elektrifikacije družbe Volvo Trucks poleg električnih vozil zajema celoten ekosistem s številnimi rešitvami na področju storitev, vzdrževanja in financiranja ter drugih možnosti, ki pomagajo pri lažjem in hitrejšem prehodu na elektrificiran prevoz blaga. Celovit pristop bo strankam omočil, da bodo ohranile produktivnost in nadzor nad novim voznim parkom električnih tovornih vozil.

Če gledamo dlje v prihodnost, bo mogoče tudi težke prevoze na velike razdalje opraviti z električnimi vozili. Da bi izpolnili zahteve po veliki nosilnost in velikem dosegu, Volvo Trucks načrtuje uporabo vodikovih gorivnih celic za pridobivanje električne energije.

Ponudba električnih vozil Volvo za Evropo

Modeli:

  • Volvo FH Electric za regionalni in medkrajevni prevoz blaga.
  • Volvo FM Electric, vsestransko tovorno vozilo za težke lokalne prevoze in regionalno distribucijo.
  • Volvo FMX Electric za čistejše in tišje prevoze v gradbeništvu.
  • Volvo FE Electric za lokalno in mestno distribucijo, odvoz odpadkov.
  • Volvo FL Electric, za lokalno in mestno distribucijo.

Tehnična dejstva:

  • Volvo FH, FM in FMX Electric:Doseg do 300 km. Stalna moč 490 kW. Največji navor 2.400 Nm. Kapaciteta baterije do 540 kWh. Največja dovoljena masa do 44 ton.
  • Volvo FE Electric:Doseg do 200 km. Stalna moč 330 kW. Največji navor do 850 Nm. Kapaciteta baterije do 264 kWh. Največja dovoljena masa 27 ton.
  • Volvo FL Electric:Doseg do 300 km. Stalna moč 165 kW. Največji navor do 425 Nm. Kapaciteta baterije 396 kWh. Največja dovoljena masa 16 ton.