Gospodarska vozila

Actrosi v službi policije

Prometna policija v Veliki Britaniji ima v svojem voznem parku tri klasične tovornjake vlačilce, kateri so opremili s kamerami, ki spremljajo promet in snemajo prekrške.

 

Tovornjaki, klasični Actrosi 1845, niso posebej označeni, tako da jih udeleženci v prometu ne prepoznajo imajo pa vgrajeno svetlobno in zvočno signalizacijo, tako da lahko prekrškarja tudi ustavijo kar na cesti, v večini primerov pa le pošljejo sporočilo obcestnim patruljam na motociklih ali v avtomobilih in jih na to ti ustavijo.

V vsega polleta so tovornjaki posneli 3500 prometnih prekrškov. Največ jih gre na račun neuporabe varnostnega pasu (1200 prekrškov), takoj za tem pa je uporaba mobilnega telefona med vožnjo (1100 prekrškov).

Zaradi višine je pregled in kot snemanja iz tovornjaka veliko boljši kot iz osebnega avtomobila, saj lahko nadzorujejo večji del kabine nadzorovanega vozila. Objavili so tudi nekaj video posnetkov, kako vozniki pošiljajo sporočila med vožnjo, kako brskajo po kabini brez nadzora nad vozilom …

Vsi so seveda prejeli kazen z lastnim videoposnetkom, policija v Veliki Britaniji pa zaradi uspešnosti tovrstne akcije, namerava v promet poslati dodatne tovornjake.