Gospodarska vozila

Pri policiji lahko tovornjak »leti« tudi 150 km/h

Za potrebe kontrole na avtocestah je francoska žandarmerija naročila šest tovornjakov Renault Trucks T. Posebej opremljeni tovornjaki lahko dosežejo hitrost tudi do 150 km/h.

Na fotografiji je eden od šestih tovornjakov Renault T 520. Tega so ga prejšnji mesec testirali na eno od francoskih avtocest. Ta solo tovornjak je opremljen s posebnimi spojlerji, ki dodatno pritiskajo karoserijo k tlom ter posebnimi gumami, ki dovoljujejo višje hitrosti, saj lahko »leti« tudi s 150 km/h.

Tovornjaki bodo namenjeni kontroli prometa. Predvsem nadzoru voznikov v tovornjakih, ki ponoči med vožnjo gledajo televizijo ali brskajo po internetu ali telefonu, ali pa v kabini delajo kaj drugega, kar ni dovoljeno.

Tovornjaki bodo opremljeni tudi s Gatso Milla radarskim sistemom, ki lahko spremlja vozila v prihodu ali v oddaljevanju. Kamere bodo snemale prekrške in kaznovani bodo lahko tudi vozniki osebnih avtomobilov. Za ta namen je odstranjena postelja, v njenem delu pa je urejen prostor s snemalnimi napravami. Tu je tudi manjša pisarna za opravljanje birokratskih poslov. V posadki bosta vedno dva žandarja, ki se bosta po francoskih avtocestah A1, A4, A6, A7, A9 in A36 vozili pretežno ponoči.

Na tovornjakih so policijske barve, modre luči, na hrbtu pa tudi tabla z svetlečim napisom »Follow me«.