Gospodarska vozila

Po Kopru bosta vozila električna avtobusa

 

V koprskem mestnem potniškem prometu bosta od 10. julija do 31. avgusta na poletni liniji (Olmo – Žusterna – avtobusna postaja Koper –Žusterna – Olmo) poskusno vozila avtobusa na 100-odstotni električni pogon.

Projekt koprskega e-minibusa, ki ga je omogočila Mestna občina Koper, je prvi tovrstni v Sloveniji in se bo izvajal vse do 31. avgusta 2018. Družba K-Bus, ki proizvaja istoimenska vozila, je namreč Arrivi in Mestni občini Koper omogočila testiranje dveh avtobusov K BUS E SOLAR CITY. Gre za model nizkopodnih e-minibusov s posebnimi tehničnimi rešitvami.

S testno uporabo avtobusov družbe K-Bus v prevoznem podjetju Arriva Dolenjska in Primorska pridobivajo novo izkušnjo z električnimi vozili, ki si jih v prihodnosti želijo tudi v svojem voznem parku.

Sicer pa Mestna občina Koper v želji po omejevanju uporabe osebnih avtomobilov v mestu in njegovi okolici, subvencionira javni prevoz.

Tehnične značilnosti e-minibusa: je 6,7 metrov dolg inovativen e-avtobus, ekološko čisto vozilo brez emisij izpušnih plinov, v katerem se bo po koprskih ulicah lahko prevažalo do 27 potnikov. E-minibus ima 16 sedišč in 10 stojišč ter eno mesto za invalide.