Gospodarska vozila

The Lion – MAN s kremplji

Na novinarski konferenci pred IAA je MAN predstavil poseben vlačilec, katerega je poimenoval kar The Lion. Tovornjak je opremljen z najmočnejšim motorjem iz ponudbe, z največjo kabino iz ponudbe in skoraj vso opremo iz ponudbe.

Ta TGX 18.640 ne more ostati neopažen. Največja XXL kabina že sama po sebi pleni poglede, če pa je pobarvana v posebno titan srebrno barvo, ki prekriva tudi vse plastične dele, je na cesti še bolj opazne. Za dodatno dozo agresivnosti pa skrbi še slika razjarjenega leva na obeh straneh ter sledi krempljev na sončnem ščitu. Lepotni dodatki pa se tu ne zaključijo, saj na vlačilcu srečamo širše pnevmatike in eleganten rol bar z dodatnimi lučmi na strehi. Voznik vstopa v kabino po stopnicah narejenih iz nerjavečega jekla in ko so vrata odprta, se na tla pred kolesom projicira logotip podjetja. Kabina je skoraj povsem preoblečena v bež in črno usnje, med tem ko sta sedeža in volan izdelani v kombinaciji usnja in alkantare, tu pa je seveda tudi velik logo MAN na naslonu sedežev…

Tega lepotca poganja najmočnejši motor iz MANove ponudbe. To je 15,2 litrski vrstni šestvaljnik z oznako D38, ki razvija 640 KM in 3000 Nm navora, kar jamči odlične zmogljivosti v vseh situacijah na cesti. V pomoč mu je MAN TipMatic Profi avtomatiziran 12 stopenjski menjalnik.

Ni potrebno posebej poudariti, da je v tovornjak vgrajena bogata oprema, od zadnjih LED luči, sprednjih ksenon luči pa vse do številnih sistemov: efficient roll, efficient cruise, CDC (Continuous Damping Control), TPM (nadzor tlaka v gumama), ACC (adaptivni tempomat) in LGS.