Gospodarska vozila

Goodyearov cepelin pobiral radovedne poglede po Gorenjski

Včeraj se je po Gorenjskem zraku prevažalo zanimivo plovilo, Goodyearov Blimp, ki je na veliko na letališče Lesce privabil veliko število navdušencev, radovednežev in povabljenih na potnikov na polet.

Goodyear Blimp se je sicer v Sloveniji ustavil v sklopu svoje evropske turneje, ki je v polnem razmahu že od začetka junija 2021. Goodyear Blimp je tekme motošporta letos snemal že v Nemčiji, Združenem kraljestvu in Italiji. Do konca poletja bo poletel še nad tekmo na Danskem in turnejo zaključil v velikem slogu, ko se bo na prvo obletnico lanskega povratka v Evropo podal v Francijo in zabeležil svetovno prvenstvo v vztrajnostnem dirkanju 24 ur Le Mansa.

S tem bo tudi zaključil Eurosportov obsežni televizijski prenos v živo. Za varno pot Goodyear Blimpa po evropskem nebu sicer skrbita izkušena pilota Katharine Board in Fritz Guenther, ki sta zračne ladje že upravljala v Severni Ameriki, Aziji in Evropi, Guenther pa tudi v Afriki.

Goodyear Blimp bo tako nadaljeval s svojim poslanstvom rednega spremljevalca športnih dogodkov, s čimer še dodatno utrjuje Goodyearov položaj v svetu motošporta, hkrati pa bo Goodyearove barve s preleti različnih mest ponesel širom Evrope.

Goodyear Blimp, ki je prisoten v Evropi, je zračno plovilo Zeppelin NT. Gre za največje poltogo zračno plovilo na svetu, saj v dolžino meri več kot 75 metrov, visoko pa je skoraj 18 metrov. V balonu je 8,5 m3 helija. v njem je prosotora za 2 pilota in 14 potnikov. Blimp lahko brez težav leti na višini 3.000 metrov, optimalna višina leta je 300 metrov nad zemljo, z lahkoto lebdi nad določeno točko in preleti kar tisoč kilometrov. Poganjajo ga trije motorji z 200 konjskimi močmi, ki mu omogočajo hitrosti do 125 kilometrov na uro. Poleg velikega dosega in nizkega hrupa je Blimp odlična platforma za zračne posnetke, še posebej na športnih dogodkih.