Gospodarska vozila

FORDLiive – novi pospeševalnik časa

Ford je napovedal FORDLiive – novi povezani sistem za povečanje časa razpoložljivosti, ki je zasnovan tako, da bo uporabnikom Fordovih gospodarskih vozil pomagal povečati produktivnost z maksimalno razpoložljivostjo njihovih vozil.

Sistem, ki povezuje uporabnike Fordovih gospodarskih vozil, omrežje Transitovih centrov in proizvajalca, uporablja sprotne podatke vozil za individualno optimizacijo produktivnosti vsakega vozila v voznem parku uporabnika. Po evropskih cestah že vozi približno 500.000 povezanih Fordovih gospodarskih vozil, do sredine leta 2022 pa naj bi njihovo število preseglo milijon.

FORDLiive bo na voljo brezplačno, manjša podjetja in upravitelji večjih voznih parkov pa bodo za dostop do njegovih prednosti uporabljali aplikacijo FordPass Pro ali posebno različico Fordovega orodja za telematiko (Ford Telematics).

 

Povezana vozila za pametno vzdrževanje

Da je vsako vozilo na voljo za delo, ko ga uporabnik potrebuje, FORDLiive omogoči pametno vzdrževanje (Smart Maintenance), ki omogoča razporeditev servisiranja v najučinkovitejšem času in prikaže obvestila, če sistem odkrije, da bi bilo možno z ustreznim ukrepom morda možno preprečiti okvaro.

Z analiziranjem aktualnih podatkov vozila FORDLiive uporabnikom zagotavlja za vozilo specifične informacije o vzdrževanju. Majhna podjetja z do petimi vozili prejemajo obvestila prek aplikacije FordPass Pro, upravitelji večjih voznih parkov pa so o stanju vozila obveščeni s pomočjo nadzorne plošče v posebni različici Fordove telematike.

Podatke o stanju vozila samodejno pošilja v vozilo vgrajeni modem FordPass Connect, ki je od sredine leta 2019 del serijske opreme modelov Transit, Transit Custom, Transit Connect, Ranger in Fiesta Van. Z uporabo podatkov in vpogledov vodilne službe za zagotavljanje pomoči na cesti v Veliki Britaniji so Fordovi inženirji ocenili, da bi se bilo možno izogniti do 30 odstotkom klicev na pomoč, če bi se uporabniki odzvali na obvestila pametnega vzdrževanja.

Pametno vzdrževanje upraviteljem voznih parkov zagotavlja pojasnila glede vseh opozorilnih lučk ali v vozilu prikazanih sporočil v preprostem jeziku, prav tako pa prikaže njihov morebiten vpliv na delovanje vozila in jih napoti na ustrezno vzdrževanje. Upravitelji bodo obveščeni tudi v primeru, da za njihovo vozilo velja vpoklic.