Gospodarska vozila

Ford E-Transit – prihodnost dostave

Ford je v Slovenijo pripeljal povsem električno izvedbo najbolj prodajanega lahkega dostavnika na svetu: E-Transit.

Povsem električni E-Transit poganjata dva zelo močna elektromotorja. Prvi razvija 135 kW (184 KM), drugi pa 198 kW (269 KM) in 430 Nm navora. Z uporabno kapaciteto baterije 68 kWh E-Transit ponuja doseg vožnje do 320 km po WLTP, kar je približno trikratna razdalja, ki jo dnevno prevozi povprečni voznik z dostavnikom v EU. Zaradi tega je idealen za urbana okolja, stalne vozne poti in dostave znotraj mestnih voznih območij brez emisij. V Eco načinu vožnje lahko privarčujete še dodatnih 10 % energije, če ne vozite z nenadnim pospeševanjem ali visoko hitrostjo na avtocesti. Elektro motor je nameščen kar na zadnji osi, tako da je pogon speljan na zadnji kolesni par. Zaradi ne uporabe kardana pri prenosi, so v prazen prostor lahko brez težav namestili baterije, zato je tovorni prostor povsem enak kot pri dizelsko gnanem Transitu in se razteza vse do 15,1 m3. Na voljo je kar 25 različnih konfiguracij z dvema višinama in tremi dolžinami kot furgon ali šasija za nadgradnjo ter skupno maso vse do 4,25 tone. Nosilnost furgona je 1,6 tone, šasije pa do 1,9 tone.

Transit ima možnost polnjenja na AC polnilnikih z izmeničnim tokom in na hitrih DC polnilnikih z enosmernim tokom. Vgrajeni polnilnik z močjo 11,3 kW lahko zagotovi 100-odstotno napolnjenost v 8,2 urah. S hitrim polnilnikom z enosmernim tokom se lahko polni do 115 kW in tako v približno 34 minutah napolni baterijo od 15 do 80 odstotkov.

E-Transit v Fordovo ponudbo gospodarskih vozil uvaja tudi komunikacijski in informacijski sistem SYNC 4 z  30,5 cm velikim zaslonom na dotik. Dodatno so na voljo funkcije za povečanje produktivnosti, kot je Fordov s spletom povezani navigacijski sistem, ki lahko načrtuje najučinkovitejšo pot in voznike obvešča o polnjenju, prometu, sprotni razpoložljivosti parkirišč. Funkcija inteligentnega dosega pa poskrbi za prikaz natančnejše razdalje, ki je še na voljo s trenutno napolnjenostjo baterije. Na voljo je izboljšano glasovno upravljanje, voznikom posreduje vse informacije, ne da bi morali odvrniti pogled s ceste (v angleškem jeziku).

Posebej zanimiv je sistem Pro Power Onboard, ki ta kombi spremeni v mobilni vir energije z močjo do 2,3 kW, kar pomeni, da lahko vozilo poganja različne električne vrtalnike, žage ali kakršno koli drugo električno orodje, ali pa se baterijsko orodje v vozilu polni. Ford trdi, da lahko E-Transit zmanjša servisne stroške lastništva za približno 40 odstotkov v primerjavi z modeli, opremljenimi z motorji z notranjim zgorevanjem, kar ima za posledico nižje stroške vzdrževanja. V Evropi bodo kupci lahko izkoristili najboljšo servisno mrežo v svojem razredu: na voljo je enoletni servisni interval z neomejeno kilometrino, ter 8-letna garancija ali 160.000 prevoženih kilometrov za baterijo in visokonapetostne električne komponente. Cenovno je E Tranzit pri nas na voljo od 59.950 evrov dalje.