Dostavniki na testu

Za Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) bo leto 2020 zagotovo revolucionarno. Najprej so bili na začetku leta spremenjeni protokoli crash testiranja in ocenjevanja varnosti, konec leta pa je obeležil veliki test številnih dostavnikov do 3,5 tone.

Za razliko od osebnih avtomobilov, so bili dostavniki na crash test testirani prvič šele leta 2012. Tokrat pa so testiranje nekoliko prilagodili in ocenjevali varnostne sisteme, ki pomagajo vozniki pri preprečevanju nesreč.

Devet modelov na testu

Na testu se je znašlo devet modelov, ki pokrivajo kar 98 % celotnega trga lahkih gospodarskih vozil. Predmet testiranja so bili sistemi samodejnega zviranja v sili, sistem vzdrževanja voznega pasu, tempomat in sistem spremljanja stanja voznika in sovoznika. Euro NCAP želi, da bi proizvajalci čim več sistemov iz osebnih vozil prenesli tudi v lahka gospodarska. Ti sistemi naj bi postali standard, ki bi veljal za vse proizvajalce enako. Sedaj je testiranje pokazalo velike razlike med modeli.

Varnostni sistemi tako niso enaki v vseh vozilih, še posebej glede na regijo prodaje. Sistemi, ki so obvezni v EU tako nekje drugje niso obvezni. Najlepši primer je Renault Master, ki je z varnostnimi sistemi dobro založen, med tem ko Nissan NV-400, ki je praktično enako vozilo in prihaja iz enakega proizvodnega traku, številnih sistemov sploh ne ponuja. Ko so se sešteli rezultati, so se najbolje izkazali in zlato medaljo prejeli: VW Tranzit, Mercedes Vito in Ford Tranzit.

Srebrne medalje so prejeli: Ford Transit Custom, Mercedes-Benz Sprinter, Opel/Vauxhall Vivaro, Peugeot Expert in Volkswagen Crafter.

Bronaste medalje pa: Citroën Jumper, Citroën Jumpy, Fiat Ducato, Iveco Daily, Peugeot Boxer in Toyota Proace. Na dnu liste je pet modelov, katere pa Euro NCAP ne priporoča, saj ne ponujajo zadostne varnosti: Fiat Talento, Opel/Vauxhall Movano, Nissan NV400, Renault Master in Renault Trafic.

Eden izmed ciljev Euro NCAP-a v prihodnje bo, promoviranje varnostnih sistemov v lahkih gospodarskih vozilih in spodbujanje lastnikov, da jih kupijo in uporabljajo.

Euro NCAP Safety Tests of VW Transporter 2021 – YouTube