Gospodarska vozila

DAFovi gradbinci na Baumi

Konec oktobra je Munchenu potekal največji svetovni gradbeni sejem Bauma. To priložnost je izkoristil tudi DAF in na sejmu predstavil povsem novo generacijo tovornjakov XDC in XFC namenjenih gradbeništvu.

Nova tovorna vozila serije XDC in XFC se izdelujejo v različnih konfiguracijah z 2, 3 in 4 osmi, na voljo pa so za najrazličnejše nadgradnje, kot so mešalniki betona, prekucniki, žerjavi, črpalke. Povsem nova serija tovornjakov je tudi posebej opremljena za opravljanje najtežjih del. Tako je maska narejena iz trše plastike, odbijač je trodelni, zaščiten pa je tudi motor, ne glede na to, da je pod od tal oddaljen od 330 do 390 mm, odvisno od konfiguracije. Zahvaljujoč visoki oddaljenosti od tal in novemu sprednjemu odbijaču imajo ti tovornjaki tudi izjemne terenske lastnosti, tako lahko premagajo kar  25° vstopni kot.

Da bi imela ta tovorna vozila čim boljše vozne lastnosti v različnih voznih razmerah, predvsem pa na manj utrjenih površinah, so opremljeni z novo programska oprema Off road s funkcijo Rock Free in možnostjo izklopa sistema ASR (Acceleration Slip Regulation). Nova konstrukcija kabine z nizko nameščenimi velikimi okni zagotavlja odlično preglednost. Vidljivost je kar 285°, kar zagotavlja dodatno okno v sovoznikovih vratih ter izboljšana vzvratna ogledala.S tehnične strani tovornjake poganjajo 11 in 13 litrski motorji iz družine PACCAR MX-11 in MX-13, z močjo od 367 do 530 KM. Motorji so združeni z avtomatiziranim menjalnikom TraXon. Prve dobave strankam se bodo izvedle v prvem kvartalu naslednjega leta.