70 let stara Sofie je doma

Prvi povojni serijski Volkswagen je bil model Type 1 ali bol znan kot hrošč (beetle), drugi model Type 2 pa je bil preprost dostavnik, predhodnik današnjega Transporterja. Vozilo je v prodajne salone prišlo leta 1950 v različnih izvedbah: microbus, combi, bulli … Tokrat pa Volkswagen predstavlja najstarejši preživeli primerek, ki je pravkar slavil 70 rojstni dan. 

Vozilo, ki je tovarno zapustilo 5. avgusta leta 1950, nosim številko šasije 20-1880. Lastnik ga je kupil na severu Nemčije in mu dal vzdevek Sofie. Kombi je nato 23 let opravljal različna dostavna dela, med leti 1973 in 1992 pa večkrat zamenjal lastnika. Sredi devetdesetih let je nizka številka šasije premamila danskega zbiratelja starodobnikov, ki je kupil Sofie in jo tri leta restavriral. Ves čas se je vozil po srečanjih starodobnikov in jo razkazoval na razstavah, vse dokler je leta 2014 ni odkupil Volkswagen. Sofie je tako ponovno prišla domov, kjer je na ogled v Volkswagnovem muzeju, večkrat pa se z njo odpeljejo tudi na srečanja starodobnikov.

70 let staro Sofie poganja 1,2 litrski bencinski motor, ki razvija 25 konjev moči. Moč se preko štiristopenjskega menjalnika prenaša na zadnja kolesa. Dosegel pa naj bi 80 km/h najvišje hitrosti.

Sofie je za rojstni dan dobila sveže motorno olje in okusno torto s sedmimi motornimi svečkami.