Gospodarska vozila

1700 evrov kazni za spanje v kabini

 Italijansko ministrstvo za notranje zadeve je izdalo cirkularno pismo o kaznih za voznike tovornjakov, ki preživljajo vikend pavzo v kabini. Odlok je rezultat presoje pravnega sodišča EU, kjer so se že lani izdali odlok, da vozniki za vikend ne smejo bivati v kabini.

Podoben zakon že velja tudi v Belgiji in Franciji, tudi na Nizozemskem je pričel zakon veljati že ob uvedbi. V Španiji naj bi ga pričeli izvajati 1.6., a so pričetek prestavili na 1.1.2019, ko bo stopil v veljavo razširjen zakon o cestnem prometu (ROTT).

Sedaj se k tej odločbi pridružuje tudi Italija, ki argumentira zadevo z dejstvom, da je predpis o delavnih časih obvezujoč za vse članice EU enak in ne zahteva dodatnih pojasnil. So pa lahko kazni po posameznih državah različne. V Italiji vas bo tovrstna kršitev stala med 425 in 1701 evrov. Ob tem pa voznik ne bo smel nadaljevati vožnje, dokler kazen ne bo plačana in dokler ne naredi odmora na zahtevan način.

 

Italijansko ministrstvo za notranje zadeve je nadzor prepustilo prometni policiji, karabinjerjem in carinikom. Ti morajo tretirati reden vikend odmor v kabini kot neizveden odmor, za kar je zagrožena kazen do 1700 evrov.

 

Mercedes