Avtomobilizem

Žepna raketa iz Rüsselsheima

 

Na trg je zapeljala nova Opel Corsa GSi s turbo boost funkcijo in OPC podvozjem. Najbolj športno različico Corse poganja 1,4-litrski turbo motor s 110 kW/150 KM in 220 Nm navora  Specifična moč tako znaša več kot 100 KM na liter delovne prostornine. V kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom s kratkimi hodi zagotavlja štirivaljni pogonski agregat osupljive pospeške.

Žepna raketa iz Rüsselsheima potrebuje do 100 km/h ,manj kot 9 sekund, od 80 do 120 km/h v peti prestavi pa pospeši v 9,9 sekunde, najvišja hitrost znaša 207 km/h.

2018 Opel Corsa GSi

Zmogljiv pogonski sklop Corse GSi dopolnjuje športno podvozje. Vzmetenje in kolutne zavore z rdečimi čeljustmi so nastavili na legendarni progi ‘Nordschleife’ dirkališča Nürburgring, za to pa je osebno poskrbel direktor Oplovega oddelka za športne modele Volker Strycek. Dinamično okretno vodenje in kratke zavorne razdalje so zajamčene, še posebej v kombinaciji z opcijskimi 18-palčnimi platišči iz lahkih kovin s pnevmatikami z dimenzijami 215/40 ZR18 z odličnim oprijemom.

Izjemno zmogljivost nove Corse GSi dopolnjuje športen videz zunanjosti z velikimi odprtinami za zajem zraka, izklesanim pokrovom motornega prostora, izrazitim zadnjim spojlerjem in natančno oblikovanimi stranskimi pragi. Živahno oblikovanje daje pečat tudi zadnjemu delu. Izrazit zadnji spojler poskrbi za dodaten pritisk ob podlago, športno kromirano izpušno cev pa obdaja obroba v barvi karoserije.

Opel Corsa GSi

Pri Oplu imajo športni modeli GSi dolgo tradicijo. Že leta 1984 sta kot prva za povečan nivo adrenalina poskrbela Manta GSi in Kadett GSi (1,8-litrski motor s 115 KM). Samo štiri leta pozneje je 2,0-litrski motor DOHC s 16 ventili v Kadettu 2.0 GSi 16V razvil 150 KM. S tem motorjem je bila na voljo tudi prva Astra.

Rodovnik družine Corse GSi se začenja z letom 1988, ko je s proizvodnega traku zapeljala Corsa A s 100 KM (danes izjemno iskana klasika), rahlo zatišje pa je nastopilo leta 2012 po Corsi D. Do danes: Corsa GSi je spet z nami in to za 15.560,00 evrov.

Opel Corsa GSi