Avtomobilizem

To še niste videli, avto, ki hodi Hyundai Elevate

Hyundai je predstavil revolucionaren avtomobil, ki zna tudi hoditi. Model Elevate, znan tudi kot “Walking car”, premika meje tega, kar trenutno imenujemo vozilo. Kompleksne noge z več sklepi, ki se zgledujejo po nogah kobilice, omogočajo temu vozilu, da se povzpne po stopnicah, se dvigne nad vodo ali jo preskoči.

Konceptno vozilo je bilo prvič predstavljeno na dogodku CES 2019, pravi prototip v polni velikosti pa je bil predstavljen na nedavnem dogodku CES 2024.

Hyundai navaja, da bi lahko inovativno električno vozilo uporabljali v nepredstavljivih situacijah. Podpredsednik podjetja John Suh je dejal, da bi bili ljudje s posebnimi potrebami po vsem svetu lahko navdušeni nad funkcijami Hyundai Elevate, ki jim lahko omogoči enostaven vstop do vhodnih vrat in omogoči, da skupaj z invalidskim vozičkom vstopijo neposredno v vozilo.

Poleg udobja za ljudi s posebnimi potrebami je Hyunadi navedel še več drugih uporabnosti, kot je raziskovanje podeželskih območij, gradnja na nedostopnih območjih in pomoč v nesrečah. Z robotskimi nogami bi lahko reševalne ekipe dostopale do ogroženih območij. Samo vozilo je zasnovano na osnovi Cruise Origin, ki za razliko od standardnega robotaxi-ja nima volana in pedal. Vozilo je en samo velik prostor, kjer so potniki obrnjeni drug proti drugemu.