Avtomobilizem

Tiguan na elektriko – novi ID 4

ID 4, ki si deli platformo z že predstavljenim ID3, je prvi povsem električni SUV znamke Volkswagen.

Proizvodnja ID.3 je v teku, sedaj pa prihaja kompaktni terenec na isti osnovi pod imenom ID.4. V tem segmentu, ki trenutno cveti, bi moral pritegniti stranke po vsem svetu. Platforma z elektromotorjem je skrita pod 4,58 metra dolgo karoserijo, močna elektronika in menjalnik pa sta postavljena  nad zadnjo osjo, medtem ko so baterije svoj prostor našle v spodnjem delu vozila med obema osema. Sprva VW ponujal samo model Editon 1 z najmočnejšim pogonskim sklopom.

Sinhroni elektromotor ponuja 150 kW moči, skoraj 500-kilogramske baterije pa hranijo 77 kWh neto zmogljivosti. Volkswagen obljublja doseg 360 kilometrov. ID.4 ima v primerjavi z ID.3 precej več prostora in višji položaj sedenja, podobno kot pri Tiguanu. Teža vozila je prekosila 2 toni, vsekakor pa 150 kW motor z navorom 310 Nm to maso z lahkoto žene, še posebej, ker vozna dinamika v tem segmentu tako ali tako ni ena izmed glavnih vrlin. Zahvaljujoč pogonu na zadnja kolesa in uravnoteženi porazdelitvi teže, moči nikoli ne primanjkuje, kar pove tudi podatek, da petsedežni terenec do 100 km/h potrebuje vsega 8,5 sekunde. Najvišja hitrost je omejena na 160 km / h.

Avto je odlično zvočno izoliran, tako da šum vetra in valjanje pnevmatik redko dosežejo potnike, prav tako ni vibracij in hrupa dizelskega motorja. Udobje vzmetenja je na visokem nivoju, za dodatno razvajanje pa skrbijo sedeži z masažno funkcijo, izvlečnimi nasloni za noge in nasloni za roke.

Notranja opremljenost je podobna tisti v ID.3. Armatura je minimalistična, s preprosto merilno ploščo na kateri je tudi ročica menjalnika. Na sredini je velik osrednjim zaslonom z diagonalo 12 palcev in minimalnim številom tipk. Med sedežema ni gumbov ali ročic, je pa tu svoje mesto našla nova zračna blazina, ki vozniku in sovozniku preprečuje, da bi se med trkom zaletela z glavama.

ID.4 je čustven in vsestranski, ki bo razveselil številne kupce predvsem z učinkovitim električnim pogonom, izjemno prostornostjo, najsodobnejšimi podpornimi sistemi in zanimivim izgledom.