Avtomobilizem

Privlačnejši kot kdaj koli prej – novi Dacia Spring

Spring je prvo povsem električno vozilo znamke Dacia in je mobilnost brez izpustov naredil dosegljivo širokemu krogu kupcev, kjer je naprodaj. Na trg je bil uveden leta 2021 in v naslednjih dveh letih (2022 in 2023) je postal tretje najbolje prodajano električno vozilo med fizičnimi kupci. Skupno je bilo po svetu od začetka prodaje registriranih že več kot 140.000 primerkov modela Dacia Spring. Prirasel je k srcu tudi slovenskim kupcem, saj je v segmentu malih električnih vozil zasedel prvo mestu v prodaji (65 % tržnega deleža v segmentu).

Spring je prejel vrsto priznanj. Njegova energijska učinkovitost in ogljični odtis sta bila leta 2022 posebno pohvaljena, ko je od neodvisne evropske organizacije Green NCAP prejel najvišjo oceno 5 zvezdic (več o tem v nadaljevanju).

Kupci vozila Dacia Spring so posamezniki, ki potrebujejo enostavno, cenovno dosegljivo in učinkovito mobilnost brez izpustov. Podatki, ki so zbrani zahvaljujoč povezljivosti avtomobila, kažejo, da so dnevne poti uporabnikov vozila Spring v povprečju dolge 37 kilometrov in prevožene s povprečno hitrostjo 37 kilometrov na uro. V 75 odstotkih primerov so avtomobili polnjeni doma.

Dacia Spring je vedno našel kupce, ker se je od uvedbe na trg nenehno razvijal, najprej leta 2022 z novo vizualno podobo blagovne znamke, nato z močnejšim elektromotorjem z močjo 48 kW (65 KM) leta 2023. Vendar je ves čas ohranil svoje temeljne odlike: je najcenejši povsem električno gnani avtomobil na trgu.

Danes prenovljeni Dacia Spring začenja novo etapo in odlike, s katerimi je uspel in jih prenaša na višjo raven. S prenovljeno in bolj čvrsto zunanjostjo je še bolj privlačen, a zaradi izjemne notranje prostornosti za ta segment ostaja enako praktičen. Z motorjem moči 48 kW (65 KM) pa je še bolj vsestranski, a zaradi obvladane mase enako energijsko učinkovit, ob vsem tem pa ostaja najcenejši povsem električni avtomobil na trgu.