Prihaja novi Citroën Berlingo


 

Leta 1996 je Citroën ustanovil avtomobilski segment družinskih enoprostorcev, danes pa razkriva njegovo tretjo generacijo, ki nadaljuje sago nekonvencionalne, enostavne in funkcionalne oblike karoserije.

Novi Berlingo se spreminja skladno z najnovejšimi Citroënovimi modeli. Zaradi svojega dizajna in udobja je postal bolj moderen, hkrati pa je pridobil bolj svež videz in več priročnih funkcij. Prisvojil si je tudi vse prepoznavne elemente Citroënovega stila in novo morfološko zgradbo, ki mu zagotavlja trpežen in hkrati gostoljuben videz.

Znamka Citroën je z oblikovno prenovo Berlinga sprožila evolucijo zares prave legende avtomobilskega segmenta družinskih enoprostorcev, ki ga je pred 22 leti tudi sama ustanovila. Novi Citroën Berlingo je odslej še bolj moderen ter se ponaša z bolj trpežno in impozantno držo pravega pustolovca, pri tem pa ni izgubil svežih in svojstvenih značajskih potez, ki se odražajo skozi morfološko zasnovo z naprej pomaknjenim vetrobranskim steklom ter višjim in krajšim prednjim sklopom, zlasti po zaslugi vgradnje konstrukcijske osnove EMP2, ki je omogočila krajši prednji previs.

Prednji del odraža identiteto znamke Citroën prek dvostopenjskih luči in prednjih meglenk z zaobljenimi robovi in možnostmi za individualizacijo podobe. Tekoče linije karoserije poudarjajo dodelane bočne stranice, zaščite Airbump® na spodnjem delu vrat oziroma zadnji del strehe, ki navda obliko karoserije z več dinamičnosti. Možnosti za individualizacijo podobe s paketom XTR in barvnimi dodatki.

Dve izvedenki, M in XL dolžine 4,40 m in 4,75 m, ki bosta na voljo s 5 in 7 sedežnimi mesti. Izjemna modularnost s tremi individualnimi zadnjimi sedeži, ki jih je možno enostavno preklopiti z enim samim pritiskom na stikala Magic flat® v prtljažnem prostoru. V kombinaciji s sedežem prednjega sopotnika, ki ga je prav tako možno preklopiti, pridobimo popolnoma raven pod in izjemno dolžino nakladalnega poda, ki lahko pri izvedenki M doseže 2,70 m, pri izvedenki XL pa 3,05 m. Dvoja široka bočna drsna vrata, v katerih se nahajajo električno pomična stekla.

Številčnejša in bolj priročna odlagalna mesta, kot na primer večfunkcijska streha Modutop® nove generacije, nudijo več svetlobe oziroma edinstveni predal za drobnarije Top Box po zaslugi tehnologije Airbag In Roof.  

Kot je značilno za Citroën, je bil tudi potniški prostor novega Berlinga deležen enake pozornosti; s popolnoma prenovljeno notranjostjo je z vidika kakovosti končne obdelave izvedel pravi generacijski preskok in potnikom nudi še več brezskrbnosti. Armaturna plošča z dovršeno oblikovno zasnovo in horizontalno razporejenimi linijami je postala še bolj ergonomska, zlasti zaradi neposrednega dostopa do stikal klimatske naprave in nudi številna odlagalna mesta.

Novi Citroën Berlingo ostaja zvest genom znamke in programu Citroën Advanced Comfort®, hkrati pa je bil deležen vsega znanja Citroënovih strokovnjakov. Čisto vsako potovanje z njim se prelevi v trenutke skupnih užitkov s potniki, saj ublaži prav vse neravnine s cestišča in to ne glede na dane razmere. Optimalno udobje v vožnji, ki ga novi Berlingo nudi svojemu vozniku in svojim potnikom, se hkrati odraža v udobnemu položaju za vožnjo, nad katerim bodo navdušeni tudi največji, udobnih in širokih sedežih, udobnem vzmetenju in udobni izolaciji z akustično obdelavo na najvišji ravni.

Novi Citroën Berlingo brezkompromisno združuje dizajn, udobje in praktičnost ter se ponaša z dinamično lego na cesti in resničnimi užitki v vožnji, ki jih lahko zagotavlja zahvaljujoč združitvi lahke in učinkovite nove konstrukcijske zasnove in učinkovitih motorjev zadnje generacije z vidika porabe goriva in emisij CO2.

Novi Berlingo je lahko opremljen z bencinskim ali dizelskim pogonskim sklopom, prilagojenim najrazličnejšim vrstam rabe v mestnem in izven mestnem okolju oziroma z izborom motorjev, ki nudijo prvovrstne zmogljivosti, hkrati pa so okolju prijazni.

Novi Citroën Berlingo je v kombinaciji z nekaterimi tipi motorjev na voljo tudi z 8-stopenjskim menjalnikom EAT8, ki ponuja obilo voznega udobja na vseh razdaljah. Izbor bencinskih motorjev predstavljata PureTech: PureTech 110 S&S BVM6 in PureTech 130, izbor dizelskih motorjev pa: BlueHDi 75 BVM5, BlueHDi 100 BVM5, BlueHDi 100 S&S BVM5, BlueHDi 130 S&S BVM6 ali EAT8

Novi Berlingo bo premierno na svetu predstavljen čez nekaj tednov na avtomobilskem salonu v Ženevi, njegovo trženje pa bo steklo v drugi polovici leta 2018 (odvisno od države).

 

TEHNIČNI PODATKI

Dolžina: 4,40 m (izvedenka M) / 4,75 m (izvedenka XL)

Širina: 1,85 m

Višina: 1,81 m (najmanjša brez strešnih prtljažnih drogov/ 1,84 m najmanjša s strešnimi prtljažnimi drogovi – odvisno od izvedenke)

Prostornina prtljažnika: 775 l (izvedenka M) / 1050 l (izvedenka XL)