Avtomobilizem

Najdaljša ravna cesta na svetu: kraljestvo dolgčasa v puščavi!

 

Avtocesta Highway 10 v Savdski Arabiji je dolga 256 kilometrov, na njej pa je najdaljši odsek ravne ceste na svetuv dolžini 240 kilometrov. Predstavniki Guinness World, organizacije, ki stoji za knjigo rekordov, poročajo, da je bila pot prvotno zasebna cesta kralja Fahda.

Pri vožnji je ovinek vedno koristen za razbijanje monotonosti. Včasih zna biti vožnja po ravni cesti utrujajoča prav zaradi dejstva, da ni hribov, ni ostrih ovinkov, vozi se večinoma kot po ravni črti … Dolgo časa je uradni naziv najdaljše ravne ceste pripadal odseku avstralske avtoceste Eyre v dolžini 146 km. Vendar pa ta častni naziv zdaj nosi Highway 10 v Savdski Arabiji. Celotna pot je dolga 256 km in povezuje Ad Darb, ki leži blizu Rdečega morja, z Al Bathom, ki leži tik ob Perzijskem zalivu. V bližini slednjega mesta, ki se nahaja približno 50 km južno od Katarja, se začne najdaljši, povsem ravninski odsek poti v dolžini 240 km. Prav ta odsek je vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov kot najdaljša ravna cesta na svetu.

Zanimivo je, da dvopasovna avtocesta ne samo da nima zavojev, ampak je tudi brez vzponov. Zato lahko vozniki, ki prečkajo pot, ki se nahaja sredi ničesar, dobesedno zaspijo od dolgčasa. Vožnja po takšni cesti pa ni nevarna le zaradi monotonosti, temveč je na cesti veliko tovornjakov, ki prevažajo petrokemične izdelke, zato je promet na nekaterih odsekih močno povečan. Poleg tega na avtocesti pogosto nastajajo nevarne sipine peska. Savdijci pa tu radi nameščajo kamere za merjenje hitrosti in kazni za prehitro vožnjo so lahko boleče. Prekoračitev hitrosti na avtocesti za 30 km/h se kaznuje z globo do 2000 Savdskih rialov, kar je približno 500 evrov.

Predstavniki Guinnessove organizacije, ki stoji za knjigo rekordov, poročajo, da je bila pot prvotno zasebna cesta kralja Fahda, ki je služil kot kralj Savdske Arabije od leta 1982 do svoje smrti leta 2005.