Avtomobilizem

Mercedes-Benz Sprinter: še bolj inteligenten, interaktivnejši in varnejši

Pred skoraj 30 leti je Mercedes-Benz z modelom Sprinter opredelil sodobni segment lahkih gospodarskih vozil. Vse od takrat je Sprinter paradni konj modelne palete lahkih gospodarskih vozil Mercedes-Benz ter sinonim za zanesljivost in napredne inovacije.

Danes je na voljo kot panelno dostavno vozilo, tovorno vozilo, šasija in tourer ter s tremi dolžinami, zadnjim ali štirikolesnim pogonom ter različnimi nosilnostmi in višinami nakladalnega prostora. Zelo priljubljen je tudi za nadgradnjo v avtodom. Več kot 75 odstotkov vseh prodanih modelov Sprinter je predelanih v panožno prilagojena dostavna vozila, od kurirskih, ekspresnih in paketnih vozil do avtobusov za prevoz potnikov in posebnih prilagoditev, kot so hladilna dostavna vozila, reševalna vozila, vozila za gradbišča in avtodomi.

Ohranja veliko mero prilagodljivosti ter ponuja več varnosti, udobja in digitalne povezljivosti. Na voljo so številni asistenčni sistemi za pomoč vozniku, kot sta sistem Moving-off Information Assist in Sideguard Assist, digitalna armaturna plošča, sistemi povezljivosti ter serijski inteligentni zabavno-informacijski MBUX s 26-centimetrskim (10,25-palčnim) zaslonom na dotik. Oba zaslona je mogoče upravljati intuitivno prek nadzornih plošč na novem večfunkcijskem volanu, ki je podobno kot pametni telefon opremljen s kapacitivnimi senzorji.

Novi sistemi za pomoč vozniku, ki preprečujejo trke pri speljevanju in zavijanju

Sprinter postavlja nove standarde varnosti in pomoči voznikom z naprednimi sistemi, ki preprečujejo trke pri speljevanju in zavijanju. Serijsko je opremljen z aktivnim zavornim asistentom, ki zazna prečni promet in po potrebi sproži zaviranje v sili pri hitrosti do 60 km/h, ter zagotavlja podporo pri zavijanju do 40 km/h. Druga novost je zaviranje v sili, ki se sproži v primeru čelnega približevanja vozil, na primer voznikov v napačno smer, pri hitrosti do 70 km/h.

Novi Sprinter s homologacijo N2, ki zajema vozila s skupno maso nad 3,5 tone, vključuje serijsko informacijsko pomoč pri premikanju in pomoč pri varovanju pred naletom. Za druge konfiguracije vozil sta ti funkciji na voljo kot opcija. Sistem Moving-off Information Assist pomaga preprečiti trke z drugimi udeleženci v prometu pred vozilom, ko se vozilo oddaljuje. Sistem zazna druge udeležence v prometu v območju 3,70 metra pred vozilom in 50 centimetrov ob njem. V primeru bližajočega se trka se prek instrumentne plošče pošlje zvočni in vizualni opozorilni signal. Funkcija je aktivna do hitrosti 10 km/h, pri višjih hitrostih pa dodatno podporo zagotavlja aktivni zavorni asistent. Na voljo je tudi funkcija Sideguard Assist, ki vozniku pomaga pri zaznavanju udeležencev na sovoznikovi strani, na kar opozori z utripanjem LED-luči v zunanjem ogledalu in z zvočnim opozorilom prek armaturne plošče.

Nadgrajeni multimedijski sistem MBUX z novimi funkcijami za udobje in digitalnimi dodatki

Z najnovejšo generacijo multimedijskega sistema MBUX je novi Sprinter še bolj digitalen in inteligenten. Odlikujeta ga hitrejša procesorska moč in izboljšana navigacija po menijih. Glasovni pomočnik je zdaj še bolj pameten in lahko nekatere akcije sproži tudi brez aktivacijske besede »Hej, Mercedes«. Z uporabo mikrofonov v nadzornem panelu nad glavo namreč prepozna, na katerem sprednjem sedežu je oseba, ki govori.

Še posebej praktična funkcija je prikaz prostega prostora za vozilom, pri kateri sistem uporablja kamero za vzvratno vožnjo. S prikazom črtkanega območja, ki ga prikazuje na osrednjem zaslonu, določa razdaljo, do katere je mogoče odpreti zadnja vrata. Razdaljo je mogoče programirati in jo prilagoditi velikosti tovora, kar poveča udobje pri nakladanju in razkladanju.

V sistemu MBUX je na voljo tudi vrsta digitalnih dodatkov, ki omogočajo lažje in učinkovitejše vsakodnevno delo – dodatne funkcije, ki prispevajo k večjemu udobju na poti, oddaljeni dodatki, kot so zaklepanje in odklepanje vrat, ter izboljšana navigacija za manevriranje s prikolico.

Znatno nadgrajena standardna oprema in poenostavljena ponudba

Mercedes-Benz je celovito nadgradil serijsko opremo in še natančneje prilagodil ponudbo paketov opreme specifičnim željam strank. Funkcionalne lastnosti, ki se pogosto kupujejo skupaj, so zdaj združene v pakete. Za Sprinter lahko stranke izbirajo med zimskim paketom PLUS (vključno z ogrevanim volanom), paketom aktivne varnosti (npr. z Distance Assist DISTRONIC) in paketom tovornega prostora (vključno s svetlobno letvijo LED in veznimi tirnicami).

V osnovni opremi BASE so med drugim vključeni nadzor tlaka v pnevmatikah (spredaj/zadaj), senzor za dež in asistent za žaromete, 71-litrski rezervoar, odlagalni prostor nad vetrobranskim steklom in shranjevalni prostor pod armaturno ploščo. Linija PRO vključuje tudi pomoč pri speljevanju v klanec, volan, ki je nastavljiv po višini in nagibu, polavtomatsko klimatsko napravo TEMPMATIC, 5-voltni USB-priključek, 93-litrski rezervoar in funkcijo ECO start-stop. Od linije SELECT dalje se lahko stranke veselijo med drugim usnjenega volana, komfortnega sedeža, vključno z ledveno oporo za voznika, naslonjal za roke na sprednjih sedežih, komfortnega nadzornega panela nad glavo in visokozmogljivih LED-žarometov, vključno s prilagodljivim asistentom za dolge luči.

Širok portfelj pogonov

Sprinter je opremljen s samodejnim menjalnikom 9G-TRONIC ali šeststopenjskim ročnim menjalnikom ter preizkušenim 2,0-litrskim dizelskim motorjem (OM 654) s štirimi stopnjami moči. Pri vseh modelih s 140-kilovatnim motorjem je na voljo tudi štirikolesni pogon.

Sprinter 311 CDI
OM654 | 84 kW | 300 Nm
Sprinter 315 CDI
OM654 | 110 kW | 340 Nm
Sprinter 317 CDI
OM654 | 125 kW | 380 Nm
Sprinter 319 CDI
OM654 | 140 kW | 450 Nm
eSprinter 314
100 kW | 400 Nm | 233 km (56 kWh) | 329 km (81 kWh) | 478 km (113 kWh)
eSprinter 320
150 kW | 400 Nm | 233 km (56 kWh) | 329 km (81 kWh) | 478 km (113 kWh)

Vsestranskost in prilagodljivost

 • Novi Sprinter je na voljo v različnih oblikah, kot panelno dostavno vozilo, tovorno vozilo, šasija in Tourer, z možnostmi pogona na prednja, zadnja ali vsa kolesa.
 • Izboljšana standardna oprema vključuje Active Lane Keeping Assist, Blind Spot Assist, ATTENTION ASSIST, Intelligent Speed Assist, sistem za klic v sili in tempomat.
 • Prilagojeni paketi opreme, kot so Winter Package PLUS, Active Safety Package in Load Compartment Package, ponujajo rešitve po meri.

Izboljšana varnost in asistenčni sistemi za voznike

 • Novi Sprinter je opremljen s številnimi dodatnimi in razširjenimi sistemi za pomoč pri vožnji, vključno s sistemom Moving-off Information Assist in Sideguard Assist.
 • Standardne varnostne funkcije vključujejo Active Brake Assist s funkcijo za prečni promet, Active Lane Keeping Assist, Blind Spot Assist, sistem za opozarjanje na utrujenost ATTENTION ASSIST in Intelligent Speed Assist s prostimi posodobitvami zemljevidov.
 • Novi Active Lane Keeping Assist z prednjo kamero zagotavlja zaščito pred nenamernim zapuščanjem voznega pasu.

Digitalna povezljivost in inovativni multimedijski sistem MBUX

 • Novi informacijsko-razvedrilni sistem MBUX (Mercedes-Benz User Experience) je serijsko opremljen s 26,04-centimetrskim (10,25-palčnim) zaslonom na dotik in intuitivno instrumentno ploščo.
 • Funkcija inteligentnega glasovnega pomočnika omogoča delovanje brez aktivacijske besede »Hej, Mercedes«, saj prepozna, na katerem sprednjem sedežu je oseba, ki govori.
 • Posodobitve prek zraka (OTA) omogočajo udobne posodobitve programske opreme in novih funkcij vozila.

Novi eSprinter

 • Druga generacija eSprinterja temelji na modularnem konceptu, ki omogoča visoko prilagodljivost.
 • Ponuja višjo nosilnost s skupno dovoljeno maso do 4,25 tone, tri velikosti baterij (56 kWh, 81 kWh, 113 kWh) in električni doseg do 478 kilometrov (WLTP).
 • Opcijski priklop za prikolico, vlečna zmogljivost do dveh ton in prostornina tovora do 14 kubičnih metrov.