Avtomobilizem

Električna in revolucionarna pop ikona Renault 5 e-Tech

Ko je bil Renault 5 predstavljen leta 1972, je pustil pečat s svojo moderno in nekonformistično obliko; plastična odbijača, šest živih barv karoserije in žarometa, ki sta mu dajala navihan, skoraj človeški videz. Zahvaljujoč svojemu položaju, ki je bil v duhu družbenih sprememb, je v Franciji nemudoma osvojil še posebno ženske in mlade, ki so v tistem času tvorili nov krog kupcev. Na trg je vnesel svež veter ter simboliziral svobodo in veselje do življenja.

Renault 5 je bilo edinstveno vozilo, prepoznano po avantgardni obliki, vsestranski uporabnosti in varčnosti z gorivom. Ustrezal je izzivom svojega časa in nudil mobilnost za milijone družin, ponudil rešitev ob naftni krizi, spremenil življenjske sloge in potrebo po drugem vozilu v gospodinjstvu. Renault 5 E-Tech electric nadaljuje to izjemno moderno izročilo in je drzen odgovor na družbene in okoljske izzive današnjega časa – energijsko preudarnost, trajnost in majhen ogljični odtis.

Z videzom, ki osvaja srca, za uporabnost in zabavo zasnovanimi električnimi in digitalnimi funkcijami ter krožnim sistemom proizvodnje, ki je tako lokalen kot tudi odgovoren, ima vse, kar je treba za postavitev novih meril za mestna vozila ob energijskem prehodu.

Manjši kot je videti

Renault 5 E-Tech electric je vozilo privlačne velikosti, a vendar se po merah uvršča med mestna vozila, majhne in okretne.

  • S skupno dolžino samo 3,92 metra je uvrščen med Twingo (krajši za 30 cm) in Clio (za 9 cm daljši).
  • Optimizirana medosna razdalja (2,54 metra), ki obeta znatno notranjo prostornost, je ob zelo kratkih previsih le za 4 centimetre krajša kot pri Cliu.
  • Širina 1,77 metra prispeva k videzu čvrsto sedečega avtomobila ne da bi okrnila njegovo okretnost na mestnih ulicah.
  • Ima idealne mere, baterija vgrajena v pod, visok je 1,50 metra, kar je za 6 centimetrov več od vozila Clio, a je za 5 centimetrov nižji od vozila Twingo.

Renault 5 E-Tech electric je vozilo, ki je drugačno od ostalih. Je emblem Skupine Renault, njenega novega zagona, njene strategije »Renaulution«, industrijskega preporoda in električnega prehoda njene ikonične znamke.

Čustva, ki jih vzbuja zunanji videz, se ponovijo tudi v notranjosti. Posebno tople dobrodošlice je deležen voznik. Renault 5 E-Tech electric ima velik, 25 cm (10”) zaslon na dotik za multimedijski sistem s živobarvnim in fluidnim vmesnikom. Grafično in zvočno zasnovo pozdravne sekvence so razvili v sodelovanju z inštitutom za glasbo in zvok Ircam ter priznanim umetnikom, skladateljem in avtorjem Jean-Michelom Jarrom, ki je pionir elektronske glasbe in velik ljubitelj tehnologije. Jarre je poskrbel tudi za uglasitev ambientalnih zvokov v notranjosti in za opozorilni zvok za pešce (VSP – Vehicle Sound for Pedestrians), ki ga vozilo oddaja v okolico pri hitrostih pod 30 km na uro.

 

Izjemen užitek v vožnji za spodbujanje prehoda na elektriko

Renault 5 E-Tech electric je vsestransko vozilo, ki blesti tako v mestu kot tudi zunaj njega. K temu pripomorejo polnilniki, bodisi za izmenični tok z močjo 11 kW, ali tista za enosmerni tok z močjo 80 ali 100 kW, ter baterija z zmogljivostjo do 52 kWh, ki zagotavlja doseg do 400 kilometrov po WLTP. Velika redkost v segmentu električnih vozil je njegova zmožnost vleke prikolice z maso do 500 kilogramov.

Renault 5 E-Tech electric je vozilo visoke tehnologije, v katerega je vgrajenih mnogo vrhunskih inovacij, ki pa so vedno uporabljene pametno, s ciljem zagotoviti edinstveno izkušnjo v vozilu s konkretnim izboljšanjem udobja in varnosti tako voznika kot potnikov. Tak pristop do uporabnosti in množičnosti inovacij je del genske zasnove »vozila življenja« znamke Renault, ki si je od nekdaj prizadevala najboljše tehnologije narediti dosegljive vsem. Zaradi takega pristopa je Renault 5 E-Tech electric: povezljiv, intuitiven in gostoljuben, udoben, varen.