Avtomobilizem

Nissan Micra 5


Japonci so ponovno naredili avtomobil mladostno-športnega izgleda, ki se ob odličnih voznih lastnostih lahko pohvali tudi z vzorno varnostno opremo.

Peta generacija Nissanove Micre nakazuje veliko večje tržne ambicije od svoje predhodnice. Avtomobil je za kar 17 centimetrov daljši od predhodnika in deluje precej bolj resno in močno. Spredaj je na odličnih sedežih zares veliko prostora, med tem ko bodo zadaj najbolj zadovoljni otroci.

Zadaj nasloni za glave niso več postavljeni pokončno kot prej, vendar pa je nekoliko zožena streha, ki se hitro spušča, lahko zelo blizu glav potnikov. Prav tako potnikom zadaj ni namenjeno električno dvigovanje stekel, kakor tudi ročk za oprijem na stropu vozila ni. Bosta pa zato voznik in sovoznik toliko bolj navdušena, saj sta postavljena v kokpit obdan z izbranimi materiali in prijetnimi barvnimi odtenki. Multifunkcijski volanski obroč je sedaj nastavljiv po višini in tudi po globini, je ergonomsko oblikovan in oblečen v usnje ter na spodnjem delu prirezan. Pred voznikom sta dva okrogla merilnika med katerima je manjši informacijski zaslon, tisti večji, 7 palčni, občutljiv na dotik, pa je na sredinski konzoli.

Micra je povezljiva preko vmesnika NissanConnect, digitalnim radiom DAB, integrirano satelitsko navigacijo in aplikacijo Apple CarPlay. Kot je značilno za vse Nissane ima tudi Micra 360 stopinjsko kamero za pogled okoli vozila. Prinaša pa Micra eno novost, ki bo še posebej všeč audofilom.  Ob šestih klasični zvočnikih, postavljenih v vrata in A stebriček, stav voznikov vzglavnik vstavljena še dva zvočnika, ki tako v kombinaciji z digitalnim radijskim sprejemnikom ustvarjata odličen surround zvočni efekt. Za kakovost pa skrbi Bose.

Namesto starega 1,2 litrskega atmosferskegamotorja, Micro sedaj poganja 900 kubičen trivaljni motor s prisilnim polnjenjem. Že ob pritisku na tipko zagona s oglasi s tipičnim zvokom za motorje z neparnim številom valjev, a je kljub temu zelo uravnotežen in ne povzroča nobenih dodatnih vibracij. Kljub majhni prostornini pa razvija motor solidno moč, ki se izkaže že ob blagem pritisku na stopalko za plin. Hitra uporaba ročnega petstopenjskega menjalnika omogoča tudi zares športno vožnjo, saj se mali motor rad zavrti v visoke vrtljaje in s tem pokaže izredno živahnost. Prav gotovo bi bila Micra lahko opremljan tudi s stopnjo več, takrat bi vrtljaji nekoliko padli, tako pa se pri 130 km/h motor vrti s kar 3500 vrtljaji.  Kljub temu pa višje število vrtljajev ne ustvarja večjega hrupa ali alarmantno višje porabe.

Zahvaljujoč dobri zvočni izolaciji tudi daljše potovanje ne bo utrujajoče. Na dobre vozne lastnosti vpliva tudi sistem Intekkigent Ride Control, ki popravlja podkrmarjenje  z zaviranjem kolesa, ki je na notranji strani zavoja. Gre za aktivni nadzor vožnje in podvozja. Na zaslonu med merilniki se v postavki nadzor karoserije grafično pokaže, kdaj sistema posegata v vožnjo. Še največ pa na dobro vozno dinamiko vpliva relativno nizka masa, saj je Micra za 50 kilogramov lažja od denimo Clia. Zaradi tega je tudi poraba zmerna. Micra se v povprečju zadovolji s 6,5 litri goriva na 100 kilometrov. Potrebno je povedati, da lahko trivaljni motor porabi tudi manj kot 5 litrov goriva, če ste zelo strpni in motor ne priganjate preko 3000 vrtljajev. Če pa želite bolj dinamične vožnje in motor priganjate v rdeče polje, ko turbina najbolj grabi, pa lahko poraba doseže tudi 9 litrov.

Tisto kar Micro dviga iz povprečja v razredu, pa so varnostni sistemi, saj je od paketa opreme Tekna naprej opremljena s varnostnim paketom Safety plus. V paketu je sistem za vzdrževanje voznega pasu, samodejni preklop dolgih in zasenčenih luči ter sistem proti naletu, ki prepozna tudi pešce in v nujnem primeru sam zavira do zaustavitve. Micra bere tudi znake ter nadzira mrtve kote.

Micra je z novo generacijo naredila velik korak k popolnosti. Sedaj jo krasi simpatičen izgled, dober motor, odlične vozne lastnosti, bogata oprema in vzorna varnost.

 

Tehnični podatki

Motor: bencinski, trivaljen, turbo polnilnik, neposreden vbrizg
Prostornina (ccm): 898
Moč (kW/KM): 66/90
Navor (Nm/min):  140/2250
Menjalnik: Ročni 5-stopenjski
Mere
Dolžina (mm): 3999
Širina (mm): 1743
Višina (mm): 1455
Medosna razdalja (mm): 2525
Prtljažnik (l): 300
Masa vozila (kg): 1010
Zmogljivosti
Pospešek (0-100 km/h): 12,1
Najvišja hitrost (km/h): 175
Kombinirana poraba (l/100km): 6
Izpust CO2 (g/km): 110