"

Kakšna je varna mobilnost?

Tako kot sicer tudi pri opravljanju poti z avtomobilom velja t.i. socialna distanca, torej izogibanje fizičnemu stiku z drugimi. Kljub temu, da je lahko osebni avtomobil nekakšna mobilna izolacijska komora, ki nam omogoča minimalen kontakt z zunanjim svetom na nujnih poteh, kot je obisk trgovine z živili ali lekarne, to namreč kljub temu predstavlja določeno mero tveganja.

Razkuževanje

V primeru, ko se ne morete izogniti stiku z drugimi osebami, bodite še posebej pozorni na preventivne higienske ukrepe. Dezinficirajte vse površine, ki se jih dotikate pred in po opravljeni poti. Še posebej, če vaše vozilo delite še s kom drugim.

A najprej in ključno: temeljito perite in dezinficirajte si roke! Še tako očiščen in razkužen avtomobil vam ne pomaga prav nič, če se kljuke, volana, ročne zavore … dotikate z morebiti okuženimi rokami. Ves vaš trud pri čiščenju vozila bo v hipu zaman.

Dezinficiranje površin v vozilih moramo jemati zelo resno. Z razkužilom je treba očistiti volan, prestavno ročico, ročno zavoro, kljuke na vratih, gumbe na armaturni plošči in nenazadnje tudi gumbe in ročice za upravljanje s smerokazi, brisalci in tempomatom. Ob tem ne smemo pozabiti niti na naslon za roke, gumbe za upravljanje pozicije sedeža, zunanje kljuke na vratih in gumb za odpiranje prtljažnega prostora. Vse omenjene točke stika so še posebej pomembne za voznike taksijev, ki v tem času še lahko prevažajo potnike.

Ob pomanjkanju razkužil v trgovinah in lekarnah je priporočljivo pobrskati med domačimi zalogami. Za učinkovito razkuževanje površin potrebujete alkoholno raztopino z vsaj 70 % deležem alkohola. Izopropilni alkohol površin v vašem vozilu ne bo poškodoval. Z alkoholom lahko čistite tudi tkanine, a bodite pazljivi, da jih z njim ne namočite. Alkohol naj ne bi uničil ne usnja ne umetnega usnja, a intenzivno čiščenje lahko povzroči razbarvanje, zato ne drgnite premočno. Po čiščenju je na usnjene površine potrebno nanesti negovalno sredstvo.

Pri čiščenju površin v vašem vozilu pa se vsekakor absolutno izogibajte vodikovemu peroksidu, saj lahko ta poškoduje površine, na katere ga nanesete. Prav tako se pri čiščenju zaslonov na dotik izogibajte čistilnim sredstvom, ki vsebujejo amonijak. Pri čiščenju vseh površin so najboljša izbira krpice z mikrovlakni.

In če nimate pri roki nič drugega kot milo in vodo? Tudi to lahko močno zmanjša tveganje za okužbo. Čiščenje z milnico je poleg tega tudi neškodljivo za površine v vozilu, še posebej za tkanine in starejše usnje, ki je morda že začelo pokati. A ne drgnite premočno.

 

Varni tudi na bencinski črpalki

Če se resnično morate voziti z avtomobilom, boste morali na določeni točki zelo verjetno obiskati bencinsko črpalko. Tudi v tem primeru ne pozabite na previdnost pri rokovanju s predmeti na samem točilnem mestu kot tudi pri stiku z zaposlenimi. Če je le mogoče, izberite avtomatsko točilno mesto, kjer obstaja manj verjetnosti, da boste imeli stik z drugimi, saj plačilo opravite kar pri ročki za točenje. Pri točenju vedno uporabite rokavico. Da bi zmanjšali potrebo po pogostem točenju goriva, bodite posebej pozorni, da rezervoar vašega vozila napolnite do konca.

Takoj ko zaključite s točenjem goriva, temeljito umijte roke z milom ali jih dezinficirajte. Dezinfekcijsko sredstvo naj vas na vaših nujnih poteh v času pandemije ves čas spremlja.

Ob plačevanju goriva na bencinski črpalki – če se le da – uporabite eno izmed sodobnih metod, brezstično kartico ali drugo obliko plačevanja (spletne »denarnice«), kjer ni stika s površinami, kot je terminal, v katerega morate vtipkati PIN številko vaše plačilne kartice.

Kljub temu, da nekateri zapisani ukrepi delujejo na videz nekoliko pretirani, se moramo zavedati, da sta skrb za soljudi in previdnost v trenutnem obdobju ključnega pomena za uspešno soočanje s pandemijo. Bolj striktno kot upoštevamo ukrepe odgovornih institucij, bolj pripomoremo k preprečevanju širjenja novega korona virusa. Le tako se bo lahko življenje čim prej vrnilo v ustaljene tirnice.

Zato bodite sočutni in razumevajoči do soljudi, zmanjšajte fizični stik z drugimi na minimum, omejite nujne poti z avtomobilom, redno in temeljito umivajte roke in v kar največji meri ostanite doma.