Volvo FH – že četrt stoletja upravičuje zaupanje voznikov

 

Leta 1993 je Volvo v Evropi predstavil tovornjake, ki so še danes temelj širokega izbora modelov: Volvo FH 12/FH 16. Osnovo je tvorila modularna platforma, ki je bila temelj za izdelavo različnih modelov: FH, FM, VN, VHD in VT. Četrt stoletja pozneje ostaja prvak v inovativnosti, zlasti na področjih, ki neposredno koristijo voznikom, kot sta varnost in skrb za voznika. Če temu dodamo revolucionarne rešitve na področju skrbi za okolje in produktivnosti, je jasno, da je Volvo FH spremenil svet prevozov s tovornimi vozili – in to še ni vse.

Največja posebnost Volva FH je bila nova kabina. Ker se je družba Volvo Trucks že zgodaj odločila postaviti voznika v središče, je na obsežnih delovnih srečanjih sodelovalo več kot 1.500 voznikov. Končni rezultat je varnejša in udobnejša kabina, ki je ustvarila popolnoma novo izkušnjo vožnje, počitka in spanja.

Kabina se je med leti 1993 in 2008 večkrat posodabljala, da bi leta 2012 na trg prišel popolnoma novi FH. Funkcije, kot so Volvov dinamični krmilni sistem (2013), so omogočile lažjo, varnejšo, stabilnejšo in natančnejšo vožnjo ter zmanjšale število poškodb zaradi fizičnih obremenitev.

Volvo FH je že od prvega dne vodilni na področju varnosti. To zlasti velja za pasivno varnost, kjer je družba Volvo Trucks kot prva znamka tovornih vozil ponudila varnostno zračno blazino (1995) in leta 1996 uvedla sistem sprednje podletne zaščite – deset let, preden je postal obvezen po zakonu. Na tovornem vozilu je bilo med razvojem izvedenih tisoče simuliranih trkov in okoli sto dejanskih trkov. Zmečkljivi nosilci in vrata so izdelani iz dvofaznega jekla, deli karoserije pa so izdelani iz najmočnejšega jekla, ki je na voljo. Vse podrobnosti pri zasnovi zunanjosti in notranjosti skupaj zagotavljajo, da je Volvo FH najvarnejše tovorno vozilo družbe Volvo Trucks doslej.

Volvo FH je zmogljivost in produktivnost težkih tovornih vozil dvignil na novo raven. Med številnimi inovacijami je treba posebej omeniti revolucionaren menjalnik I-Shift (2001). Danes predstavlja standard v panogi in se je razvil tako, da izpolnjuje različne zahteve in potrebe. Menjalnik I-Shift z dvojno sklopko je še posebej koristen za regionalne prevoze in prevoze na velike razdalje po hribovitih in ovinkastih cestah. Skrb za okolje je ena osrednjih vrednot družbe Volvo Trucks, tovorno vozilo Volvo FH pa vsako leto zmanjšuje emisije in porabo goriva. Velik korak naprej je pomenila predstavitev modela Volvo FH LNG leta 2017.

Volvo FH je trikrat prejel nagrado za tovorno vozilo leta (1994, 2000 in 2014), prodan pa je bil v skoraj milijon primerkih. Ob njegovi predstavitvi leta 1993 je družba Volvo Trucks oznanila, da je prihodnost že tu. Četrt stoletja pozneje so v družbi prepričani, da je Volvo FH še vedno tovorno vozilo prihodnosti.

„Obstaja toliko možnosti za ustvarjanje izjemnih izboljšav. Preučili bomo vse te možnosti, da bo Volvo FH ostal prva izbira voznikov in strankam še naprej zagotavljal dobiček. Ne bi rad razkril preveč, vendar lahko rečem, da bodo prihodnja leta še razburljivejša od prvih petindvajsetih,“ zaključuje Claes Nilsson, predsednik Volvo Trucks.