Toyota in Caetano v Ljubljani predstavila avtobus na vodik

 

Toyota je delničar portugalskega proizvajalca avtobusov CaetanoBus in ponudnika finančnih storitev za osebna vozila Finlog prek svojega podjetja Toyota Caetano Portugal (TCAP). S tem zavezništvom je toyota že leta 2018 vstopila v razvoj, proizvodnjo in prodajo avtobusov na gorivne celice.

Portugalsko-japonsko sodelovanje pa sedaj dobiva nove razsežnosti: Caetano je že začel izdelovati tip avtobusa na gorivne celice s Toyotino tehnologijo. Zdaj želi Toyota Motor Europe poglobiti svoje sodelovanje pri razvoju avtobusov na gorivne celice v Evropi. S tem namenom so se v tednu mobilnosti ustavili tudi v Ljubljani, kjer bo ta zanimiv avtobus nekaj dni vozil na progi št. 2.

Na strehi avtobusa je nameščenih pet posod za vodik, ki lahko shranijo skupno 37,5 kilograma H2, to pa naj bi zadostovalo za avtonomijo okoli 400 kilometrov. Po navedbah proizvajalca naj bi polnjenje goriva pri 350 barih trajalo manj kot devet minut, cenovno pa je vožnja na vodik enaka kot vožnja na dizel, le da je za okolje veliko bolj prijazna.

Predstavitve na Kongresnem trgu so se udeležili vsi strokovnjaki z vrst Toyote, Caetana, Messerja, Energetike Ljubljana in Ljubljanskega potniškega prometa. Prisoten je bil tudi župan Zoran Jankovič, ki je novi tehnologiji močno naklonjen in že napoveduje nakup novih, ekološko čistejših avtobusov.