Avtomobilizem

Visoko tehnološki športni kupe – Toyota Prius

Prvi pravi serijski hibridni avtomobil je na trgu že 27 let. Mislim, da ste že vsi slišali za Prius, ki združuje bencinski motor, elektromotor, planetarni prenos in veliko baterijo. Prva generacija je, vsaj pri nas, zelo redka, no drugo, tretjo in četrto generacijo pa še redno srečujemo na naših cestah. Sedaj je pri nas že tudi peta generacija s precej bolj simpatično, kupejevsko obliko.

Končno lahko zapišemo, da je Prius tudi lep. Doslej je bila oblika podrejena aerodinamiki in prijaznost očesu ni bila na prvem mestu. Pri peti generaciji pa izstopa tudi ikonična klinasta oblika, ki ima zdaj bolj napreden dizajn, ki pa je še vedno nedvomno Priusov, le da so sedaj poudarjene tudi bolj elegantne in športne linije. Zanimiva je predvsem panoramska streha, ki prepušča več naravne svetlobe v prostorno kabino, kar dodatno poudarja občutek odprtega prostora, ki ga dosega Toyotin novi karoserijski okvir »otočne (japonske) arhitekture«. Povedati je treba še, da je ta streha tudi mala solarna elektrarna. Izhodna moč je 185 W, celice pa lahko v enem dnevu proizvedejo dovolj energije za potovanje do 10 km v samo električnem načinu. Tako se lahko baterija popolnoma napolni, če je avto približno teden dni parkiran na soncu.

Hey Toyota

Položaj za vožnjo je dobro odmerjen, z električno pomičnimi sedeži bo vsak hitro našel optimalen položaj. Že ko se prvič usedete v avto, se vse zdi udobno, pozornost pa pritegne tudi funkcionalno urejen kokpit. Pozdravljamo Toyotino odločitev, da ohrani fizične gumbe, ki jih res ne manjka, tako na volanskem obroču kot na dnu osrednjega zaslona. Na splošno se informacijsko-zabavni in navigacijski vmesnik ne zdi ultra moderen, a bo to morda všeč bolj konservativnemu delu kupcev, ki jih pri Toyoti ne manjka. Tudi prilagajanje klimatske naprave poteka prek fizičnih gumbov, ki so na običajnem mestu in vedno na dosegu roke, kar je zopet v trendu pri skoraj vseh avtomobilskih proizvajalcih. Večino ukazov bo avto izvršil tudi, če boste izrekli ukaz »Hey Toyota« ali pritisnili gumb na levi strani volana, na desni strani volana pa so običajni gumbi za tempomat/omejevalnik hitrosti. Če Prius zazna nenaden manever med vožnjo ali voznikovo motnjo, bo takoj začel pošiljati opozorilne signale. Vse to so dobronamerni Toyotini alarmi, ki pa znajo v vsakdanjem prometu včasih biti nadležni, ker se oglašajo zelo strogo, tudi če za trenutek pogledate skozi stransko okno, se bo pojavil pisk, ki bo zahteval, da osredotočite pogled na cesto. In takšnih opozoril je še veliko, kot recimo opozorilo za prekoračitev hitrosti, pa zaznavanje utrujenosti … No, vsaj vtis med vožnjo je dober, saj v rokah držimo zelo komunikativen in neposreden volan, celoten avto pa daje vtis najbolj okretnega Priusa doslej. Podvozju so vdahnili nov odmerek dinamike kar je vsekakor dobrodošla sprememba.

Liter na 100 km

Vzmetenje se dobro spopada z vsemi vrstami neravnin, kotalni upor pnevmatik pa je zelo dobro dušen. Govorimo o eksotični dimenziji pnevmatik 195/50 R19. Vsekakor pa oprijemajo, tako pri vožnji kot pri zaviranju, z izmerjeno zavorno potjo od 100 do 0 km/h v 37,5 m, kar je za priključni hibrid s težo 1,6 tone vredno vseh pohval. Zavore so natančno odmerjene, z uravnoteženim občutkom na pedalu. Toyota je znova pokazala, kako narediti prehod z regenerativnega na torno zaviranje in je s tem lahko zgleden primer vsem v avtomobilski industriji.

In poleg standardnega prestavnega položaja ‘D’ je tu še položaj ‘B’ z opazno izrazitejšim učinkom zaviranja, torej intenzivnejšega regenerativnega zaviranja, ki je zelo uporabno na spustih po klancih navzdol, v mestu pa močno zmanjša potrebo po uporabi zavornega pedala. Intenzivnost pojemka je nekje globoko v menijih mogoče tudi nastaviti. A nadaljujmo vožnjo, po možnosti električno, ki po tovarniških podatkih traja do 93 km, realno recimo 80 km. Na testu smo izmerili kombinirano porabo 1,1 litra bencina in 9,8 kWh električne energije na 100 km. Če govorimo o vožnji s prazno baterijo, se štirivaljnik zadovolji s povprečjem porabo 5,4 l/100 km.

Glavna prednost atmosferskega bencinskega motorja, ki je podrejena predvsem učinkovitosti, se skriva v Atkinsonovem ciklu, pri umirjeni vožnji pa je prisotna zelo nizka stopnja tresljajev in hrupa samega motorja. Vendar to velja samo, če kazalec ekometra držite v območju »Eco«. Če pritisnete pedal plina do konca, bo bencinski motor iz sebe iztisnil 151 KM, v potniško kabino pa bodo prodrle visokofrekvenčne melodije. Zahvaljujoč elektromotorju je sistemska moč 223 KM, pospešek od 0 do 100 km/h pa traja športnih 7 sekund, kar je super za vozilo s poudarkom na okolju prijaznem pomenu.

Samo 3,3 kW

Kot smo že omenili, je peta generacija Priusa izključno PHEV priključni hibrid. Vtičnica za zunanje polnjenje baterije se nahaja zadaj na desni strani. Moč polnjenja? Pičlih 3,3 kW. Kabel je dobavljiv skupaj z vozilom, vendar zanj ni prostora, recimo v dvojnem podu prtljažnika, saj je tam baterija, temveč je v praktični torbi, ki pa zavzame kar nekaj prostora v prav tako relativno majhnem, 284-litrskem prtljažniku. Prejšnjim generacijam ni manjkalo prostora za prtljago, zdaj pa je glede tega drugače. Je pa vsaj na zadnji klopi ostalo dovolj prostora, predvsem za kolena, saj je medosna razdalja 2,75 m.

Imate raje sproščeno vožnjo in računate na prednosti sodobnih asistenčnih sistemov? Prius zmore tudi to. Še več, vozi lahko polavtonomno, saj zaradi radarjev in kamer samostojno vzdržuje razdaljo do spredaj vozečega vozila in se zadržuje med dvema belima črtama na sredini prometnega pasu. Ob nizki gostoti prometa bo Prius pomagal tudi pri menjavi voznega pasu, treba je prižgati smerokaz in držati vsaj eno roko na kapacitivnem volanu. A sam imam raje tovrstne manevre v lastnih rokah, saj še vedno želim biti v avtomobilu jaz gospodar.

Skupaj 164 kW

Priusov pogonski sklop ima tri motorje in planetarni menjalnik. Če preverimo številke, ugotovimo, da nekaj »ne štima«, saj bi morala biti skupna moč 230 kW (314 KM), dejansko pa znaša skupna moč le 164 kW (223 KM). Gre za igro številk, ki opisuje največjo moč bencinskega motorja (151 KM) in elektromotorja (120 kW/163 KM), vendar teh vrednosti nikoli ne dosežeta hkrati. Zato ni enostavne operacije seštevanja posameznih vrednosti, ki bi dala moč 314 KM. Konec koncev je to praksa pri vseh hibridnih vozilih, pri katerih se navaja t.i. sistemska moč. Med štirivaljnim bencinskim motorjem in sinhronim elektromotorjem s trajnimi magneti so nameščeni planetarni zobniki prenosa, tu pa je še en majhen elektromotor, ki v ključnih trenutkih pomaga bencinskemu motorju. Novost pete generacije Priusa je kompaktnejša litij-ionska baterija s kapaciteto 13,6 kWh (prejšnji model je imel nikelj-metal-hidridno baterijo 8,6 kWh), nameščeno pod zadnjim sedežem za bolj enakomerno porazdelitev mase. Na zadnji levi strani pa je še posoda za gorivo s prostornino 40 litrov.