Prvi robotski polnilec električnih vozil

Prihodnost avtomobilskega trga bi lahko prinesla korenite spremembe, saj se vodilna podjetja na tem področju že pripravljajo na številne inovacije ter veliko denarja vlagajo v raziskave in razvoj, da bi se pripravila na prihodnost. Med njimi seveda izstopajo predvsem električni avtomobili, ki med vozniki postajajo iz dneva v dan bolj priljubljeni. K njihovi priljubljeni pa bo nedvomno veliko pripomogel tudi nadvse zanimiv koncept robotskega polnilca imenovanega Mobiler Laderoboter, ki so ga pripravili pri podjetju Volkswagen.

Robotski polnilec Volkswagen Mobiler Laderoboter naj bi dejansko močno poenostavil koncept polnjenja električnih avtomobilov. Ko bo voznik parkiral svoj električni avtomobil v javno garažo, bo namreč ključna naloga tega robota ta, da bo na zahtevno voznika samodejno poiskal vozilo in ga pričel polniti preko namenskega priključka. Avtomobil naj bi neprestano komuniciral z robotom in vnaprej zagotovil vse potrebno za polnjenje.

Pri tem velja omeniti, da ima podjetje Volkswagen že izdelan delujoči primerek omenjenega polnilnega sistema. Ta je opremljen z baterijami zmogljivosti 25 kilovatnih ur in razpolaga s sistemom hitrega polnjenja zmogljivosti oziroma moči 50 kilovatov. Robot lahko upravlja z večjim število baterij hkrati, kar dejansko še olajša sistem polnjenja električni avtomobilov. Tovrstni sistem polnjenja naj bi zaživel čez nekaj let, vendar le pod pogojem, da se bodo zanj ogreli vsi vodilni proizvajalci električnih avtomobilov, ki so prisotni na evropskem trgu.