Avtomobilizem

Pametnejši in popolnoma povezan ter povsem električni model E‑Transit Courier

Ford Pro je predstavil novo povsem električno gospodarsko vozilo E-Transit Courier, ki uporabnikom kompaktnih dostavnikov prinaša večjo povezljivost in produktivnost.

Novi E-Transit Courier, ki dopolnjuje linijo inovativnih elektrificiranih in povezanih dostavnih vozil Ford Pro, je popolnoma integriran s platformo programske opreme in povezanih storitev Ford Pro za nadaljnje spodbujanje učinkovitega delovanja, vključno s celovitimi rešitvami za polnjenje in orodji za upravljanje Ford Pro Software.

Za dodatno povečanje produktivnosti je E-Transit Courier popolnoma prenovljen ter ima večji in prilagodljivejši prostor za tovor, ki zagotavlja 25 odstotkov večjo prostornino od predhodnika, ter izboljšane zmogljivosti, vključno s povečano nosilnostjo in prostorom za dve evropaleti. E-Transit Courier je del Fordovega globalnega prizadevanja za vodilno vlogo v revoluciji električnih vozil, v katero je vložil več kot 50 milijard dolarjev (skoraj 46 milijard evrov), in predstavlja naslednji korak pri elektrifikaciji družine legendarnih gospodarskih vozil Transit. V portfelju vozil Ford Pro se pridružuje večjima modeloma E-Transit in E-Transit Custom.

Popolnoma novi E-Transit Courier se bo javnosti prvič predstavil na salonu gospodarskih vozil v Birminghamu v Veliki Britaniji od 18. do 20. aprila, proizvodnja pa bo predvidoma stekla pozneje leta 2024. Kupci bodo lahko različice Transita Courierja z bencinskim in dizelskim motorjem naročili od poletja 2023, dobave pa bodo sledile pred koncem leta.

Popolnoma električna produktivnost in rešitve za polnjenje

Popolnoma električni pogonski sklop E-Transita Courierja je zasnovan tako, da strankam zagotavlja brezkompromisno vozno izkušnjo, vključno z zmogljivim 100-kW motorjem in možnostjo vožnje z eno stopalko. Vse podrobnosti o zmogljivosti in dosegu bodo potrjene pred začetkom prodaje. Ford Pro Charging ponuja celovito rešitev za polnjenje doma, v skladiščih in na javnih mestih, vključno z namestitvijo strojne opreme, in programsko opremo za upravljanje, ki pomaga optimizirati postopek polnjenja. Poenostavljeno obračunavanje in upravljanje prek programske opreme Ford Pro Charging je zelo primerno tudi za podjetja, v katerih vozniki službeno vozilo parkirajo doma, ter zagotavlja preprostejše javno polnjenje.

Ford Pro pričakuje, da bo E-Transit Courier priljubljen pri strankah, ki ga polnijo doma; Ford Pro Charging omogoča polnjenje doma čez noč z močjo 11 kW z izmeničnim tokom v 5,7 ure, z uporabo zaslona na dotik v vozilu ali programske opreme za polnjenje v skladiščih pa je mogoče polnjenje načrtovati tako, da uporabnik izkoristi cenejše nočne tarife električne energije. Za podporo učinkovitemu polnjenju z javnimi polnilnicami ponuja vozilo možnost hitrega polnjenja z enosmernim tokom z močjo do 100 kW. Ford pričakuje, da bo sistem v 10 minutah povečal doseg za 87 km, polnjenje od 10 do 80 % pa bo trajalo manj kot 35 minut. E-Transit Courier bo na voljo tudi z enoletnim brezplačnim dostopom do omrežja polnilnic BlueOval, ki bo do leta 2024 predvidoma vključevalo 500.000 javnih polnilnic.

Stranke s petimi ali več vozili lahko izkoristijo tudi enoletni brezplačni dostop do prilagojenih funkcij sistema Ford Pro E-Telematics. Sistem uporablja podatke v živo za pomoč pri povečanju produktivnosti ter zagotavlja funkcije za učinkovito in intuitivno uporabo sistema Ford Pro Charging. Te vključujejo trenutno stanje polnjenja, stanje napolnjenosti vozila in preostali doseg s prilagodljivimi opozorilnimi pragi za zmanjšan doseg. Funkcija Plug and Charge (Priklopi in napolni) lastnikom vozil E-Transit Courier omogoča, da pri uporabi združljivih polnilnic v omrežju BlueOval preprosto priključijo vozilo in odidejo. Polnjenje se začne samodejno, po odklopu polnilnega kabla pa sistem lastniku pošlje račun in povzetek polnjenja. Funkcija Intelligent Range (Inteligentni doseg), ki deluje v oblaku, za daljše razdalje med polnjenji združuje podatke in zagotavlja natančnejše podatke o dosegu.

Zasnova, osredotočena na uporabnike

Popolnoma nova oblika karoserije modela E-Transit Courier zagotavlja več prostora za tovor v vseh dimenzijah. Širina med notranjimi obodi zadnjih koles meri 1220 mm, kar kompaktnemu dostavniku prvič omogoča prevoz dveh evropalet. Skupna prostornina tovornega prostora je zdaj 2,9 m3, kar je 25 odstotkov več kot pri predhodniku. Mogoče jo je še povečati z uporabo nove funkcije predelne stene, ki uporabnikom omogoča prevoz predmetov, kot so deske ali cevi, daljše od 2600 mm. Največja nosilnost povsem električnega modela je 700 kg, največja vlečna obremenitev pa 750 kg.

E-Transit Courier pomaga podjetjem izstopati z drzno, prepoznavno zunanjo obliko ter prostorno in praktično notranjostjo, zasnovano glede na potrebe uporabnikov kompaktnih dostavnih vozil. Popolnoma nov model ponuja zelo obsežno serijsko specifikacijo opreme, vključno z edinstvenimi značilnostmi kabine, kot so volan z ‘ravnim’ spodnjim delom (v angleščini so to obliko poimenovali ‘squircle’, kar bi lahko prevedli kot ‘kvadrog’), ki izboljša prostor za noge voznika in vidljivost, prestavna ročica ob volanu, zagon motorja z gumbom in elektronska ročna zavora pa zagotavljajo več nastavljivega prostora za shranjevanje.

Instrumentna plošča ‘digiboard’ vsebuje 30, 5 cm (12”) digitalni prikazovalnik in 30,5 cm (12”) osrednji zaslon na dotik z najnovejšim Fordovim sistemom SYNC 4. Naročniška povezana navigacija (Connected Navigation) lahko poveča produktivnost in zmanjša delovno obremenitev voznika s posodobljenimi informacijami o prometu, parkiriščih, polnjenju in lokalnih nevarnostih. Brezžična združljivost z vmesnikoma Android Auto in Apple CarPlay je del serijske opreme.8 Inovativni, v tem segmentu edinstven pisarniški paket (Office Pack) vključuje zložljivo ravno delovno površino in osvetlitev za preprostejšo in udobnejšo uporabo prenosnega računalnika, izpolnjevanje papirjev ali odmor v kabini.

Varnost voznika in tovora je za upravljavce dostavnih vozil in Ford Pro najpomembnejša skrb. E-Transit Courier postavlja nova merila v tem segmentu z obsežnim naborom naprednih sistemov za pomoč vozniku, ki so vključeni v serijsko opremo. Dodatni paket opreme za doplačilo vključuje aktivni tempomat s sistemom za usmerjanje v sredino voznega pasu in funkcijo Stop & Go, nadzor mrtvih kotov z opozorilom na prečni promet, pomoč pri vožnji v križišču in pomoč pri vzvratni vožnji z zaviranjem za večjo brezskrbnost pri vožnji v mestu. Vsak E-Transit Courier ima serijsko vgrajen modem, ki omogoča stalno povezljivost z ekosistemom Ford Pro in brezžične posodobitve programske opreme, da je vozilo čedalje zmogljivejše, ne da bi bilo treba obiskati servis.

Izboljšana varnost in nižji stroški lastništva

 

Po aktiviranju vgrajenega modema lahko upravljavci prek programske opreme Ford Pro Software izkoristijo izboljšana varnostna opozorila vozila v primeru trka in vloma. S funkcijo za blokado zagona vozil Fleet Start Inhibit lahko upravljavci voznih parkov na daljavo omogočijo in onemogočijo vozilo E-Transit Courier ter tako preprečijo krajo ali nepooblaščeno uporabo zunaj delovnega časa.

Da bi izboljšali varnost brez zamudnih in dragih naknadnih rešitev, je Ford Pro v sodelovanju s strokovnjaki za varnost vozil TVL ponudil tovarniško vgrajene pakete ključavnic za model E‑Transit Courier. Paketi vključujejo sekundarne ključavnice s kavljem za zaščito pred napadi ‘odmakni in ukradi’ (vlomilec se s koleni upre ob vrata, da ustvari vzvod in s prsti ali orodjem odmakne zgornji rob vrat) ter samodejno zaklepanje drsnih stranskih vrat za zmanjšanje delovne obremenitve voznika in skrajšanje vsake dostave za nekaj sekund.

Ford Pro Service pričakuje, da bodo stroški izrednega vzdrževanja vozila E-Transit Courier za vsaj 35 odstotkov nižji kot pri modelih z dizelskim motorjem. Za popolnoma novo dostavno vozilo skrbi enako obsežna servisna mreža Ford Pro Service – vključno z razširjeno mobilno servisno zmogljivostjo, edinstvenim sistemom FORDLiive za povečanje časa dostopnosti vozila in največjo evropsko mrežo specializiranih trgovcev gospodarskih vozil – kot za preostali del družine Transit.

Povsem novi Transit Courier bo prvič na voljo leta 2023 z vrsto varčnih bencinskih in dizelskih motorjev. Ponudba vključuje karoserijski izvedbi furgon in furgon z dvojno kabino ter izbiro privlačnih stopenj opreme, vključno z odlično opremljenima različicama Limited in Active.

Vse modele bo izdelovala tovarna Ford Otosan v Craiovi v Romuniji, proizvajalec najbolje prodajanega modela Transit Custom in v segmentu vodilnega modela E-Transit. Ford Otosan je največji evropski proizvajalec gospodarskih vozil, njegova letna proizvodnja pa naj bi do leta 2025 presegla 900.000 vozil.