Avtomobilizem

Nova Kona Hybrid

Hyundai že nagrajeno modelno družino Kona dopolnjuje s popolnoma novo različico Kona Hybrid. Novi model predstavlja logično dopolnitev Konine flote in je hkrati popoln odziv na vse večje povpraševanje evropskih kupcev po okolju prijaznih športnih terencih. Njen drzen dizajn odlično dopolnjuje izjemno učinkovit hibridni pogonski sklop, obenem pa ponuja širok nabor naprednih tehnologij, kot sta paket aktivnih varnostnih in asistenčnih sistemov SmartSense™ in najnovejši infozabavni sistem.

Hyundai svojega nagrajenega mestnega terenca sedaj ponuja tudi v polni hibridni različici, ki je opremljena z 1,6-litrskim bencinskim štirivaljnikom z direktnim vbrizgom, ki razvije 77,2 kW (105 KM) in 147 Nm navora. Podporo mu zagotavlja stalni električni motor, ki prispeva še 32 kW (43,5 KM) in maksimalen navor 170 Nm. Za električno moč skrbi litij-ionska baterija s kapaciteto 1,56 kWh, ki se ponaša z učinkovitim delovanjem, pametno porabo energije in hitrim polnjenjem. Pogonski sklop tako skupaj razvije 103,6 kW (141 KM) in do 265 Nm navora ter omogoča izjemno dinamično vozniško izkušnjo.

Vozilo je lahko opreljeno tudi s sistemom za pomoč pri ekološki vožnji (ECO-DAS), ki pomaga znižati porabo goriva. Integrirani sistem analizira informacije s cestišča ter podatke informacijskega sistema in voznika opozarja, kdaj se bliža zaviranje (denimo ob spremembi smeri, v bližini križišč ali prehodov za pešče ter izvozov na avtocesto,…). Na ta način sistem niža porabo ter zmanjšuje potrebo po zaviranju. Sistem je moč aktivirati v načinu ECO in sicer med hitrostima 40 in 160 km/h.

Sistem ECO-DAS vključuje tudi sistem za prediktivno upravljanje z energijo, ki nadzira praznjenje in polnjenje baterije pri vožnji v klanec ali navzdol, s čimer zagotavlja kar najučinkovitejšo izrabo baterije. Ko sistem predvidi, da se bliža klanec, rahlo poviša moč delovanja motorja, s čimer pred vzponom napolni baterijo. Na ta način zagotovi, da lahko električni motor pomaga vozilu pri vožnji navzgor, saj zmanjša neučinkovito uporabo bencinskega motorja in prekomerno porabo goriva. Če je baterija dovolj napolnjena, Kona Hybrid pred vožnjo navzdol prav tako poviša moč delovanja električnega motorja, s čimer zopet zmanjša porabo goriva. Baterija se nato pri spustu ponovno napolni s pomočjo regenerativnega zaviranja.

Nova Hyundai Kona Hybrid je pri nas na voljo od 22.900 evrov naprej.