Ne pozabimo na varnost tudi na drugih nevarnih področjih!

»Virus« prometnih nesreč še vedno v samem vrhu razlogov smrtnosti in hudih poškodb med aktivnim prebivalstvom v Sloveniji.

V času, ko je vrednota zdravja zelo izpostavljena in cenjena, predvsem na račun epidemije koronavirusa (Covid-19), med nami o(b)stajajo še druge nevarnosti, na katere ne smemo pozabiti. Predstavniki Zavoda VOZIM skupaj s svojimi partnerji, med njimi tudi Toyota Slovenija, pozivajo: »Naj bo varnost tudi na naših cestah na prvem mestu.«

Letošnje poletje bomo po večini preživeli v raziskovanju naše prelepe dežele, njenih znamenitosti, turističnih in izletniških kmetij,… a poletna razposajenost, ki je v času dopustov zelo prisotna, prinaša mnoge pasti. Najpogostejše so tudi prometne nesreče, ki v Sloveniji kljub karanteni ne usihajo. Letos smo se s številom umrlih in telesno hudo poškodovanih že precej približali lanskim številkam – v zadnje pol leta je na naših cestah umrlo 44 ljudi, 274 pa se jih je hudo telesno poškodovalo. Delež povzročiteljev, ki so povzročili smrtno prometno nesrečo zaradi vpliva alkohola, pa presega 1/3.

Ker je poletje čas sprostitve, in glede na predhodno pomladno karanteno tudi druženj, se poraba alkohola še povečuje. Zato je ključno, da se tudi v prometu vedemo maksimalno odgovorno. Če so maske in razkužila obvezna varnostna oprema v javnih in drugih prostorih, naj bo za volanom obvezna oprema popolna treznost in osredotočenost na promet. Če je za prenos virusa lahko usoden le en dotik kljuke ali stisk roke, pa se nam velikokrat to zdi nemogoče, je tudi za zmanjšano prištevnost v prometu in posledično za prometno nesrečo lahko usodna le ena popita alkoholna pijača.

Letos se je Heroji furajo v pižamah, iniciativa Zavoda VOZIM, Zavarovalnice Generali, Toyote Slovenija in Lune\TBWA za manj voženj pod vplivom alkohola, ki deluje ob podpori Ministrstva za zdravje, zaradi korona situacije odvijala v nekoliko okrnjeni obliki. A so predstavniki Zavoda VOZIM vseeno opravili 20 spletnih predavanj za mlade in njihove starše o nevarnostih alkohola in vožnje, hkrati pa ozavestili vse dosedanje obiskovalce Drive-in kina v Ljubljani, Celju in na Ptuju o posledicah neodgovorne vožnje pod vplivom alkohola in jo razširili še na neuporabo telefona med vožnjo.