Avtomobilizem

ID. 2all: Volkswagnov e‑avtomobil za manj kot 25.000 evrov

Znamka Volkswagen tudi v dobi elektromobilnosti nadaljuje zgodbo o uspehu svojih kompaktnih avtomobilov in s študijo ID. 2all napoveduje popolnoma električni avto, ki bo stal manj kot 25.000 evrov. Prva dejstva: pogon spredaj, doseg do 450 kilometrov, inovativne tehnološke rešitve, kot so Travel Assist, IQ.LIGHT ali e-načrtovalnik poti, ter nov Volkswagnov oblikovalski slog. Serijska različica bo temeljila na tako imenovani platformi “MEB Entry” in bo eden od desetih novih e-modelov, ki jih bo VW pripeljal na trg do leta 2026.

 

Serijsko različico ID. 2all bo Volkswagen za evropski trg predstavil leta 2025. Cilj: izhodiščna cena pod 25.000 evri.

 

ID.2all bo razvit na osnovi najnovejše razvojne stopnje modularne platforme za električna vozila (MEB). Kai Grünitz, član uprave znamke, direktor tehničnega razvoja: “ID. 2all bo prvo vozilo s platformo MEB, ki bo imel pogon na sprednji kolesi. Izkoristili smo visoko prilagodljivost naše modularne platforme za električna vozila in s tako imenovano platformo MEB Entry postavljamo nove standarde na področju tehnologije in funkcionalnosti.”

Z izpopolnjeno platformo MEB Entry bo v ID. 2all realizirana posebej učinkovita tehnologija pogona, baterije in polnjenja. Vozilo ima elektromotor z močjo 166 kW/226 KM in ima po kriterijih WLTP izračunani doseg do 450 kilometrov.

Poleg tega Volkswagen znova namenja več pozornosti oblikovanju. Andreas Mindt, vodja oblikovanja pri znamki Volkswagen: “ID. 2all nakazuje novi oblikovalski slog znamke VW, ki temelji na treh stebrih: stabilnosti, simpatičnosti in navdušenju.”

Oblikovna zasnova zunanjosti: simpatičen obraz, veliko dinamike in nova oblika C‑stebričkov

Eden od elementov novega oblikovalskega sloga je oblika C-stebrička, ki je bila zasnovana za prvi Golf. ID. 2all je prvi Volkswagen z novo interpretacijo te oblikovne prvine. Druge oblikovne značilnosti študije: karoserija, ki jasno in trdno stoji na kolesih, simpatičen obraz, izrazita doza dinamičnosti in brezčasna eleganca.

Oblikovna zasnova notranjosti: prostorna, visoka kakovost izdelave, intuitivno upravljanje. Tudi v notranjosti je v ospredju jasen dizajn, ki ga odlikujejo visoka kakovost izdelave, intuitiven infotainment sistem s klasičnim uravnavanjem glasnosti in ločena upravljalna plošča za klimatsko napravo. Prtljažna prostornina meri od 490 do 1.330 litrov in presega vozila višjih razredov.

Pospešena e-ofenziva: deset novih e-modelov do leta 2026

Serijska različica modela ID. 2all je eden od desetih novih električnih modelov, ki jih bo VW predstavil do leta 2026. Že v letošnjem letu bodo na trg prišli novi ID.3, ID. Buzz z dolgo medosno razdaljo in limuzina ID.7. Leta 2026 bo na voljo električni kompaktni SUV, VW pa kljub vsem izzivom pripravlja tudi e-avtomobil za manj kot 20.000 evrov. Avtomobilski proizvajalec bo tako v primerjavi s tekmeci imel najširšo ponudbo e‑avtomobilov, njegov cilj pa je 80-odstotni delež e-avtomobilov v Evropi. Do zdaj je znamka Volkswagen računala s 70-odstotnim deležem.

 

Tehnični podatki ID. 2all
Pogon MEB Entry, pogon spredaj
Moč 166 kW/226 KM
Doseg pribl. 450 km (WLTP)
Čas polnjenja od 10 do 80 % v pribl. 20 min
0–100 km/h < 7 s
Najvišja hitrost 160 km/h
Dolžina 4.050 mm
Širina 1.812 mm
Višina 1.530 mm
Medosna razdalja 2.600 mm
Prtljažna prostornina 490 do 1.330 l
Platišča 225/40 R20